Станишев смята, че БСП върви по пътя на ГЕРБ - лидерът решава всичко

OFFNews 22 декември 2019 в 15:12 2160 0

Бившият лидер на БСП и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев излезе с поредната остра критика по БНТ. На въпрос дали БСП загуби “спечелени избори” при вота за Европейски парламент и за местни власти тази година той отговори: “Да, загуби ги заради политически грешки и заради неспособността на ръководството на БСП да извлича и анализира поуки. Дори след президентските избори БСП не успя да хване вълната на победата отново заради политически грешки в партията. БСП не можа да мобилириза левите избиратели на тези избори и да пробие към центра на политическото пространство, а историята сочи, че БСП печели само тогава, когато се насочи към центъра”, обясни Станишев.

Според него БСП се “ГЕРБ-еризира” с резки послания, дързък стил на говорене, а това изобщо не помага на партията. “Не спечелихме и изборите за евродепутати, защото много малко се говореше за това каква е визията на БСП за Европа”, бе категоричен Станишев. Затова избирателине дори не са припознали кандидатите на левицата за ЕП.

Недоброто представяне на партията на кметския вот пък се дължи на това, че кандидатите на БСП са били хвърлени да се борят сами срещу претендентите на ГЕРБ, а на местата, където кандидатите са били разпознаваеми, "нямаше национална кампания, която да ги подкрепи", каза бившият премиер.

Той обяви, че към момента за него въпросът с шефското място в партията не стои. Така отговори на въпрос дали ще се кандидатира за председател на партията на изборите на 26 април, когато БСП има конгрес.

“Проблемът с председателското място в партията е, че с последните промени, които конгресът прие, лидерът на партията се поставя над форума, над Националния съвет, и вече няма дебат. Лидерът става човек, който управлява с едноличната си воля, и е източник на еднолична власт, като налага своята воля на всички. Това е поредна част от процеса на ГЕРБ-еризацията на партията”, смята Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !