Станишев подкрепи плана на Ренци за миграцията

OFFNews Последна промяна на 21 април 2016 в 14:11 2339 2

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи предложените от италианското правителство мерки за справяне с миграционната криза. Те предвиждат засилване на сътрудничеството и с други страни извън ЕС, освен Турция – предимно партньорите в Африка. 

Искането на убежище е сред основните права на хората, но заради действащите в момента механизми мнозина рискуват живота си. Целта на премиера Ренци е чрез стабилизиране и инвестиции в рискови страни в Африка да се пресекат нелегалните и опасни маршрути към Европа, чрез обработка на заявките за убежище на по-ранен етап. Това би било принос към борбата на ЕС срещу криминалните мрежи за трафик на хора, каза Станишев. Важно да концентрираме политическите и финансови ангажименти на ЕС и страните-членки в посока истинско икономическо развитие на третите страни, за да могат хората да получат реален шанс за намиране на работа и създаване на условия за достоен живот, добави той. 

Планът на Ренци предвижда африканските страни да получат помощ в управлението на потоците мигранти и бежанци. Тя може да е под формата на изграждане на системи за регистрация и управление на потоците от хора, вкл. проверки на място на бежанците и икономическите мигранти. Тези системи ще трябва да са съчетани с механизъм за презаселване за тези, които имат нужда от защита, и за връщане – на нелегалните имигранти.

Според лидера на ПЕС предложението на Матео Ренци за изграждане на единни системи за управление на бежанските потоци в африканските страни е добро и навременно. Още на първоначален етап хората трябва да могат да получат закрила на място. Президентът на европейските социалисти споделя мнението, че трябва да бъдат създадени повече възможности за легална миграция, като входни квоти за работници и информация за работни места в Европа. За да се подпомогне интеграцията на мигрантите в приемащите страни-членки на ЕС се предвижда да бъдат взети и предварителни мерки, като например езикови курсове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови