Станишев: Македонският премиер има политически кураж и воля за решаване на проблемите

OFFNews 03 април 2018 в 19:47 3796 0

Среща на високо равнище на премиерите и левите лидери от Западните Балкани ще се състои в Албания и Черна гора. Инициативата е на президента на ПЕС Сергей Станишев и е в подкрепа на присъединяването на страните от региона към ЕС.

Лидерът на европейската левица събира премиерите и председателите на партиите от ПЕС в региона, за да подготвят съвместна стратегия за предстоящата среща с колегите им от ЕС в София през май.

Двудневната среща, организирана от ПЕС и с домакинството на Демократическата партия на социалистите на Черна Гора и Социалистическата партия на Албания, е първата подобна инициатива след като през февруари ЕК публикува своята стратегия и план за действие за разширяването на Съюза. От ПЕС са категорични, че Стратегията ще придаде допълнителна скорост на интеграционния процес, ако държавите покрият всички изисквания.

Станишев вижда допълнителен шанс за интеграционния процес и в напредъка в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония:

„Фактът, че лидерите и на двете страни са в постоянен контакт с нашето политическо семейство изключително помага. Зоран Заев и Социалдемократическият съюз на Македония са членове на ПЕС, а премиерът на Гърция Алексис Ципрас редовно идва на нашите координационни срещи в Брюксел. Подкрепяме преговорния процес между двете страни по всички възможни начини. Зоран Заев демонстрира политически кураж и воля за решаване на проблемите – като пример мога да посоча отдавна отлагания въпрос с подписването на Договора за добросъседство между България и Македония.“

„Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Особено сега, след като имаме конкретно описани стъпки, процесът на присъединяване неминуемо ще се ускори. Партията на европейските социалисти винаги е подкрепяла страните от региона в тяхната евроатлантическа ориентация. Особена заслуга за напредъка има и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, с която разговаряхме по темата преди последния Съвет в Брюксел.“ - заяви при пристигането си в Подгорица Станишев.

В стратегията на ЕК са набелязани конкретни мерки за увеличаване на икономическото сътрудничество между ЕС и петте страни от региона – Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна Гора, както и за насърчаване на партньорските отношения във всички области между самите балкански държави.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също е сред поканените участници в двудневната среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови