София обвини Скопие, че използва депортирането на македонските евреи за злонамерени цели

OFFNews 13 март 2023 в 20:12 3365 2

Пендаровски

Снимка БГНЕС

Стево Пендаровски

Вменяването на вина на България за депортирането на македонските евреи през 1943 г. е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да представи българския народ като "фашистки".

Това се казва в позиция на българското външно министерство в отговор на запитване на Свободна Европа.

Реакцията е по повод обвиненията на македонския президент Стево Пендаровски, който в неделя поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война.

От МВнР изтъкват, че България винаги е разглеждала периода на Втората световна война "с особена скръб за всички загинали в Холокоста 6 милиона евреи и в това число за убитите в нацистките концлагери на смъртта 11 000 евреи", живели на териториите на днешна Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

От ведомството припомнят и че през 2013 г. Народното събрание осъди престъпните действия на нацисткия режим и изрази съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да спре депортацията.

"Тези трагични събития нямат нищо общо с държавата Република Северна Македония, която никога не е съществувала преди 1992 г. като субект на международното право и международните отношения", се казва още в позицията на МВнР.

И се добавя, че властите в Северна Македония не се придържат към "обективните исторически факти и продължават да използват темата за Холокоста за пропаганда и злонамерени политически цели, нямащи нищо общо с паметта за жертвите, научното изучаване на Холокоста и борбата срещу антисемитизма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

13.03 2023 в 21:48

Стига бе, нещо адекватно да отговорят за разнообразие. Браво на министъра, или който там висшестоящ го е разрешил това!

Че правителството на гълъбарника е л***о - факт, обаче това не ме спира да подкрепям конкретни правилни стъпки.

dolivo, обикновено съм съгласен с теб, ама в случая - извинили сме се. Това не бива да ни спира да го направим отново от приличие, но в случая това е елементарна машинация от неблагодарен етнос, както винаги казвам - контекста е важен!

22547

1

dolivo

13.03 2023 в 20:39

Епа да се извиняваме, и да се слага точка.