Служебният кабинет освободи шефа на ДАНС

OFFNews 26 май 2021 в 12:00 6772 0

Снимка Архив

Димитър Георгиев

Служебният кабинет реши да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев след края на правителствено заседание.

"Министерски съвет взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС и предлагане на президента да издаде указ за неговото освобождаване. Председателят накърни престижа на службата“, заяви Янев.

Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани", заяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Стефан Янев.

Георгиев реши да излезе в неплатен отпуск, а другата причина е съпричастността на службата към скандала с подслушване на политици. 

Мястото на Димитър Георгиев ще бъде заето от Пламен Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията и директор на регионална структура на ДАНС.

Георгиев зае поста през март 2015 г с решение на кабиента на Бойко Борисов. Тогава той заяви, че вицепремиерът Меглена Кунева му е направила "добро предложение" за шеф на ДАНС. Георгиев беше  зам.-министър на МВР от първия кабинет на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови