Протест пред ДАНС за незаконните подслушвания блокира бул. Черни връх

Ружа Райчева 25 май 2021 в 18:58 4457 1

Снимка Фейсбук

Граждани протестират пред Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в София срещу незаконното подслушване в държавата.

Протестът е под надслов "Системата ни убива", започна с блокада на булевард „Черни връх“ в 15 часа, а протестиращите настояват да бъдат пуснати в ДАНС. 

Спрян е всякакъв транспорт, в това число и трамвай номер 10, както и всички автобуси, минаващи през района.

В момента не се взимат мерки за разчистването на булеварда, въпреки засиленото полицейско присъствие.

„Исканията са три - влизане от служители, разследващи полицаи на МВР, изземване на сървърите, запечатване на служебните каси. 30 години тук се събират така наречените икономически досиета и политически на прехода, с които се управлява държавата. Това тук е фабирка за създаване, съхраняване, използване по най-груб начин на компромати, с които се подменя вотът на гражданите. Ние назначаваме зависими хора, които с тези компромати ги управляват“, заяви протестиращият Росен Миленов, бивш служител на ДАНС.

Исканията включват на място да дойдат разследващи полицаи от МВР или самият вътрешен министър Бойко Рашков, които да помогнат на протестиращите да влязат в ДАНС, където според тях се крият доказателства за незаконните подслушвания.

Час след започването на протеста, се появи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Тодор Стоянов.

На въпросът дали е там в качеството си на протестиращ или като заместник-министър, Стоянов заяви, че е благодарен, че на площада най-накрая са се появили микрофони.

По думите му, на 116-ия ден от протеста всички журналисти са изчезнали.

„Ако искате да проведем някакъв разговор, първо бих ви запитал къде бяхте цяла зима. Хора, елате и защитете крехката демокрация, която беше извоювана на 4 април. Елате, ние сме тук и ви чакаме“.

Сред протестиращите бяха Йоло Денев и Отец Дионисий. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови