Скоростно повишиха началника на отбраната в генерал

Военното разузнаване вече ще има нов постоянен началник

OFFNews Последна промяна на 16 март 2016 в 13:13 5370 4

Правителството предлага на президента да издаде указ за удостояване със звание "генерал" на началника на отбраната Константин Попов. Към момента той има звание "генерал-лейтенант". Той трябва да се сдобие с още една звезда на 1 май.

Правителството предлага за повишение и други висши военни. Контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде освободен като директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел и от 16 юли ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната като ще получи звание "вицеадмирал".

Полк. Валери Цолов, който сега е заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС), е предложен за началник на щаба на Сухопътните войски и за бригаден генерал. Полк. Иван Ортоманов, държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка” в МО, ще оглави дирекцията.

Начело на служба „Военна информация” застава заместник-директорът ѝ полк. Светослав Даскалов, който ще бъде удостоен със звание "бригаден генерал". Военното разузнаване беше без постоянен титуляр, след като началникът му Йордан Бакалов напусна поста. В тази връзка ще бъде направена промяна в президентския указ за военните звания, в който ще бъде вписано, че на поста може да бъде назначен военен със звание "генерал-майор" или "контраадмирал". 

Заместник-командирът на 68 бригада „Специални сили” полк. Костадин Кузмов ще бъде произведен в бригаден генерал и ще поеме ръководството на 2-ра механизирана бригада. Досегашния командир на механизираната бригада Димитър Илиев пък ще бъде назначен за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде удостоен със званието генерал-майор. Той ще поеме поста от генерал-майор Пламен Лилов, който е подал рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба.

В звание ще бъдат повишени контраадмирал Георги Фиданов – военен представител на Началника на отбраната във военните комитети на НАТО и на ЕС, комодор Кирил Михайлов – национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, и капитан І ранг Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Вапцаров”. Те стават съответно вицеадмирал, контраадмирал и комодор.

За цивилното разузнаване вече не се изисква военно звание. За това ще бъде променен Указ 85/2012, с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Отпада и изискването главният инспектор на МО да е със звание генерал-майор/контраадмирал. За началник на ВВМУ „Н. Вапцаров” ще се изисква звание комодор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2016 в 10:30

Чудовищна руска шапка. Допускам какво има в нея.

27.03 2016 в 10:29

Някой нещо бърка: 1 - генерал-лейтенант не било генералско звание; 2 - бригаден генерал и генерал-майор.
Но ще е така, след като хора, които явно не са били войници пишат статиите...

16.03 2016 в 15:45

Колко портиери, т.е. генерали има в България?
Не са ли повече от аскерите?

16.03 2016 в 14:56

На фуражката на снимката май старшината не му е уцелил номера. Ама пък такива дето обичат да са под общ знаменател им е все едно, важното е да са скрити под шапка.