Симеонов обяви, че правителството ще е стабилно и без него

Випремиерът призова да няма контрапротест в негова защита

OFFNews 23 октомври 2018 в 13:45 4409 0

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че дори да подаде оставка, не вижда причина правителството да пада. 

"Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима", каза той на извънреден брифинг в Министерския съвет и подчерта, че кабинетът може да продължи да работи и без него. 

Той обаче не отговори дали, ако подаде оставка като вицепремиер, депутатите от партията му ще продължат да подкрепят мнозинството в парламента.

Изказването му идва, след като нарече майките на деца с увеждания "кресливи жени" с "уж болни деца", а това предизвика протест с настояване той да подаде оставка като вицепремиер. Коалиционните му партньори от "Атака" също поискаха да напусне поста си, но от ВМРО запазиха мълчание по темата. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ако поиска "силово" оставката на Симеонов, ще се "счупи цялата конструкция" и правителството ще падне. Той прехвърли решението  "Обединените патриоти" - НФСБ, ВМРО и "Атака".

Междувременно се разбра, че за утре се подготвя контрапротест в защита на Симеонов. Той е организиран от Сдружение "Българска ракия" и фермери, но вицепремиерът настоява тази демонстрация да не се провежда. 

"Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно - средствата на уличния натиск", каза днес Симеонов. Именно организирания протест беше и подов за брифинга. 

И при днешното си изказване лидерът на НФСБ не пропусна да се изкаже остро по повод демонстрациите срещу него. "Протестът беше тюрлюгювеч.Всички го видяхме", каза той. 

Днес трите партии от "Обединените патриоти" трябва да се съберат на коалиционен съвет, който е свикан от лидера на ВМРО и вицепремиер по отбраната Красимир Каракачанов. На срещата трябва да бъде взето решение за оставката на Симеонов.

Изказването на вицепремиера Симеонов е пореден повод за напрежение между НФСБ и "Атака". Преди дни партията на вицепремиера сне доверието си от Сидеров и поиска той повече да не е председател на парламентарната група на "Обединените патриоти". Причината бяха надписи срещу Симеонов, излъчени по партийната телевизия на "Атака". 

Лидерът на НФСБ обаче не виждал конфликт за предстоящия коалиционен съвет. Въпреки това каза, че не е изненадан от искането на "Атака" да напусне кабинета. "Представете си едни благоразположени колеги, усмивки, почерпки", каза Симеонов по повод предстоящата среща на "Обединените патриоти".

"При наличие на решение на "Обединените патриоти" да издигне мен като вицепремиер, трябва да има
съответното решение, че ме оттегля", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови