Quantcast

Борисов за исканата оставка на Симеонов: Да подам аз тогава, това ли ми казвате

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2018 в 15:48 7806 6

Премиерът Бойко Борисов коментира остро протеста на майките на деца с увреждания от Обединените арабски емирства, където е на посещение.

По повод исканата от тях оставка на вицепремиера Валери Симеонов Борисов заяви, че не може да му я поиска, защото ще наруши коалиционното споразумение с "Обединени патриоти" и така може да се стигне до падане на правителството. 

"Що се касае за оставката на Валери Симеонов, това е малко по-сложно, отколкото си го представят, когато касае министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, защото нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция", каза Борисов, цитиран от БНР.

"Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Второ, ако тръгна силово да искам неговата оставка така, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция и те, въпреки че казват, че нямали политически искания или не търсели сваляне на правителството, всъщност с един подобен акт, то ще падне", допълни той.

„Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, дето се вика не питам. Нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция. Нашите партньори са в по-сложна ситуация. „Обединени патриоти“ са три партии и помежду си имат коалиционно споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето коалиционно споразумение, знаейки през цялото време колко различни и нееднакви сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха“, обяви Борисов.

Премиерът подчерта, че сега не е моментът да подаде оставка. 

"Ами да подам аз тогава. Това ли ми казвате, и да хвърля държавата в хаос преди да се приеме бюджета, или всичко това, което творим досега, да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло?", каза той. 

Борисов отправи призив към майките да спрат протестите, за да може да се изпълнят ангажиментите към тях и посочи. 

"Да изчакат това време. Това са ангажиментите, които съм приел, подписал и изпълнявам в пълния им обем", заяви Борисов. 

„Мога само да помоля да доизпълним ангажимента си към майките на децата с увреждания. Те са не са уж болни, те са болни и ние ги виждаме", каза още той. 

Изказването на премиера дойде на фона на протеста, който се проведе днес пред Министерския съвет с искане за оставката на Валери Симеонов след изказването му, че майките на децата с увреждания са "група кресливи жени, които спекулират с децата си".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

10

мнение от IP

22.10 2018 в 23:18

Не знам това невежество ли е или измислена дебилност.Какво правим с хората, които не са избирали никого от вас? Демокрацията не е диктатура на "квотите" на избраните. Освен това никой не е възложил на Симеонов да се държи като.... ,когато го е избирал..

2800

9

Франсис Беконът

22.10 2018 в 19:28

Много подмазваческо заглавие бе.

22092

4

Стефан

22.10 2018 в 17:38

Ти нали си в Хелзинки? Що се бъркаш в софийските работи?

3000

3

teodorhellsing

22.10 2018 в 17:34

Да, това ти казваме. Марш!!!

8740

2

cepcem

22.10 2018 в 16:56

Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.