Сидеров разочарован от социалните партньори

Нели Чолашка 04 март 2014 в 14:14 2554 3

Волен Сидеров, лидер на "Атака"

КНСБ, БТПП, БСК, АИКБ и КРИБ са против увеличаването на доходите на българина, обяви Волен Сидеров, след като посети Комисията по труда към Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Той отиде, за да връчи на Комисията своето предложение за промени в Кодекса на труда, което предвижда минималната заплата у нас да стане, колкото средната минимална заплата в ЕС. В момента минималната заплата е 340 лв.

По изчисления на лидера на националистите средно минималното месечно заплащане в ЕС е 700 евро.

"В момента България е на последно място по този показател сред страните от ЕС. По данни на ЕВРОСТАТ от януари 2012 г. разликата в минималната работна заплата за България и за Люксембург достига 13 пъти. МРЗ е около 10 пъти по-висока от българската в страни като Ирландия, Нидерландия и Белгия.

Промяната ще повиши доходите на българските граждани. С повишаването на МРЗ ще повишат и останалите трудовите възнаграждения, както и някои социални плащания. Мярката ще стимулира повишаването на производителността на труда в страната и ще направи българския пазар на труда конкурентен на европейския", обяви още националистът.

Сидеров е възмутен от факта, че при представяне на предложението, от работодателските организации са обявили, че производителността на българина е 13 пъти по-ниска от тази на люксембургския работник.

„Ние влизаме в един омагьосан кръг. Казва се непрекъснато, че високите доходи ще увредят бизнеса, по-малките предприятия няма да издържат на тях .

Но по-високите доходи означават по-високо потребление. По-високо потребление – по-високо производство. Свиването води до колапс. Такава е икономическата логика”, твърди още лидерът на "Атака". 

Единствено КТ „Подкрепа” са подкрепили идеята на партията, а работодателските организации са били твърдо против.

Освен предложението за по-висока минимална заплата, в парламента националистите са внесли още предложение минималната пенсия да стане 500 лв., да изгоним ЕРП-тата и др. 7, който повтарят ултимативните искания на Волен Сидеров към управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!