Сидеров остана без имунитет за "Извини се, бе!"

Ивайло Анев 17 декември 2015 в 11:15 5551 6

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров

Парламентът свали имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради случая в Батак и скандала "Извини се, бе!" от 2013 г.

"За" гласуваха 113 депутати, петима бяха против, нито един не се въздържа.

Това е трето искане на Цацаров за сваляне на имунитета на лидера на "Атака". За един от тях - скандалът със среднощната депутатска "проверка" на клекшопа в центъра на София и за нахлуването в НАТФИЗ в изборната нощ главният прокурор поиска имунитета и на депутата Десислав Чуколов.

В сегашното искане са споменати случаите, станали известни като „Извини се, бе!“ и „Батак“.

При първия случай става въпрос за предизвиканите от Сидеров сблъсъци на 17 май 2011 г. В Батак на площад „Освобождение“. По време на тържество за 135-годишнината от Априлската епопея Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаване на концерт. Според прокуратурата той е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто, заради което Цацаров иска имунитета на атакист номер едно, е нападението над журналист от телевизия „Скат“. Тогава депутати, предвождани от Сидеров, поискаха репортерът Тео Ангелов да се извини от името на шефа си - Валери Симеонов, сега депутат от Патриотичния фронт. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на "Атака", наричайки ги лумпени. Блъскайки журналиста, Сидеров викаше: "Извини се веднага. Турчин ли си, бе?".

Прокуратурата се сезира едва сега. Според нея става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на служебните му задължения.

По време на дебатите от БСП обявиха, че няма да гласуват. „Къде е днес групата на „Атака“? Вчера, когато трябваше да гласуват „за“ за промените в конституцията, бяха тук“, каза Георги Божинов от левицата. Той заяви още, че прокуратурата е използвана по конкретни поводи. „Не дойде ли време държавното обвинение да се заеме с истинските престъпления“, запита още той.

Социалистът Янаки Стоилов предложи да има постоянна комисия по имунитетите. След него на трибуната излезе Таско Ерменков (БСП), който уточни, че тя трябва да е само за имунитета на Сидеров.

Атанас Атанасов от ДСБ контрира социалистите, като заяви, че те се възмущават от искането на главния прокурор, а по време на дебатите за промените в Конституцията са подкрепили неотчетността на държавното обвинение.

Независимият Георги Кадиев заяви, че с исканията за сваляне на депутатския имунитет на Сидеров, управляващите държат "Атака" на "къса каишка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews