Цацаров иска имунитета на Сидеров за "Извини се, бе!" и Батак

OFFNews 30 ноември 2015 в 10:26 8782 12

Цацаров поиска имунитета на Сидеров за престъпления от 2011 и 2013 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание две нови искания за сваляне на имунитета на Волен Сидеров. Става въпрос за престъпления, извършени през 2011 г. в гр. Батак и през 2013 г. в гр. София.

В първия случай става въпрос за предизвиканите сблъсъци на 17 май 2011 г. в Батак на площад „Освобождение“ по време на традиционните тържества, посветени на 135-годишната от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в града, посветен на честванията, и отскубна кабелите за озвучаване на концерта. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

За почитане на паметта на баташките мъченици Общинският съвет в Батак излязъл с решение за забрана на политически изяви на всички партии, както и излагането на знамена, плакати, лозунги и скандирания. От "Атака" обаче изпратили заявление с искане за провеждане на митинг. Кметът на града дал указания, че мероприятието може да се проведе от 18.00 часа, след приключване на планираните мероприятия. 

В деня на празника по обяд Сидеров прекъснал концерта. Нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма. С цел опазване на децата, както и на гражданите и гостите на града и за да не се стигне до саморазправа със симпатизантите на „Атака“, празничната програма прекъснала, тъй като била провалена.

Второто престъпление е заради нападението му над журналист от телевизия "Скат". Инцидентът стана популярен, след като беше разпространен от телевизиите. Тогава депутати, предвождани от Сидеров, поискаха репортерът Тео Ангелов да се извини от името на шефа си - Валери Симеонов, сега депутат от Патриотичния фронт. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на "Атака", наричайки ги лумпени. Блъскайки журналиста, Сидеров викаше: "Извини се веднага. Турчин ли си, бе?"

Прокуратурата обаче се сезира за това престъпление едва сега. Според държавного обвинение на 21 май 2013 г. в София, до сградата на Народното събрание, около 12.00 часа е възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизията. Сидеров отправил обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение.

Репортерът бил обграден от депутати от "Атака“, които не му позволили да се оттегли. Пристигналият на място полицейски служител застанал между журналиста и Сидеров и придружаващите го лица, в резултат на което обграденият суспял да се оттегли. Словесната атака на Волен Сидеров се пренесла пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи. Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител. В резултат от блъскането на Волен Сидеров, полицейският служител изпитал силна болка, залитнал назад и отстъпил. Кадри от това поведение са били разпространени от медиите.

Според прокуратурата става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!