Комисия ще сваля имунитета на Сидеров за "Извини се бе!"

Ивайло Анев 10 декември 2015 в 09:38 2404 2

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров

Със 119 гласа „за“, 10 „против“ и 4 „въздържал се“ Народното събрание създаде комисия, която да разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Поводът този път е заради случая в Батак и скандала "Извини се, бе!" от 2013 година. 

Това е третото искане на Цацаров за сваляне на имунитета на Сидеров, като за случаите пред столичния клекшоп и нахлуването в НАФТИЗ главният прокурор поиска имунитета и на Десислав Чуколов.

В сегашното искане са споменати два случая. В първия става въпрос за предизвиканите сблъсъци на 17 май 2011 г. В Батак на площад „Освобождение“ по време на традиционните тържества, посветени на 135-годишната от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната по време на празничния концерт в града, посветен на честванията, и отскубна кабелите за озвучаване на концерта. Според прокуратурата това престъпление представлява непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Второто престъпление, заради което Цацаров иска имунитета на атакист номер едно, е нападението му над журналист от телевизия „Скат“. Инцидентът стана популярен, след като беше разпространен по медиите.
Тогава депутати, предвождани от Сидеров, поискаха репортерът Тео Ангелов да се извини от името на шефа си - Валери Симеонов, сега депутат от Патриотичния фронт. Те го обвиниха, че е обидил избирателите на "Атака", наричайки ги лумпени. Блъскайки журналиста, Сидеров викаше: "Извини се веднага. Турчин ли си, бе?"

Прокуратурата обаче се сезира за това престъпление едва сега. Според държавното обвинение на 21 май 2013 г. в София, до сградата на Народното събрание, около 12.00 часа е възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналист от телевизията. Сидеров отправил обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение.

Според прокуратурата става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

„Колеги, какво направихме току що? Главният прокурор поискал имунитета на Сидеров и вие веднага му го дадохте. Отличници, браво“, обърна се Десислав Чуколов към депутатите от мнозинството след гласуването.

Съставът на създадената днес комисия ще е същият като на тази през октомври. Тя ще включва 17 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Нейн председател ще е Димитър Главчев от ГЕРБ. Останалите членове са: Десислава Атанасова (ГЕРБ), Чавдар Георгиев (БСП) и Атанас Зафиров (БСП), Четин Казак (ДПС), Хамид Хамид(ДПС), Антони Тренчев (РБ) и Гроздан Караджов (РБ), Християн Митев (ПФ), Емил Димитров- Ревизоро (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Георги Ковачев (БДЦ), Явор Нотев (Атака) и Илиан Тодоров (Атака), Светослав Белемезов (АБВ), Лъчезар Никифоров (АБВ) и Ана Баракова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови