Ще има нови обвиняеми за КТБ, сред тях може да е и Иван Искров

OFFNews 27 март 2015 в 13:57 7809 11

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кръгът от обвиняеми за източването на КТБ ще бъде разширен, като разследването ще приключи с внасяне на обвинителен акт срещу банкера Цветан Василев, независимо ще има ли решение на сръбския съд за екстрадицията му. Сред обвиняемите може да се окаже и управителят на БНБ Иван Искров, ако прокуратурата установи, че той е бил наясно с действията поудправителя Цветан Гунев, който към момента е обвиняем. 

Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и главния секретар на МВР Георги Костов посетиха КТБ. Днес там влязоха временните синдици в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Делото за източването на банката все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са взимали пари от КТБ до затваряне на кредитната институция.

На въпрос знаел ли е Иван Искров какво е правил Цветан Гунев по надзора на КТБ Сарафов отговори:

Точно това установяваме и това е един от пунктовете на нашето разследване. Знаете че има повдигнати обвинения на служители от БНБ – подуправителят вече е обвиняем с мярка за неотклонение. Ако се установят и други длъжностни лица, които са извършили престъпление, ще обвиним и тях.

До момента освен Цветан Гунев обвиняеми са изпълнителни директори в КТБ и банкови служители. Все още текат експертизи и проверки за прехвърляне на средствата между кредитори след затваряне на банката. Ако се установи, че има прехвърляния на поставени лица, ще има още нови обвиняеми лица, категоричен е Борислав Сарафов.

От прокуратурата разчитат още на допълнителни данни и факти от работата на временните синдици, с които да се допълнят доказателствата. Прокуратурата ще анализира и резултатите на квесторите.

"Ако са извършили нарушения квесторите, било с неопазване на имущество, било с осчетоводяване на някакви цесии, които са помогнали на някой да придобие активи извън закона, извън правомощията, да се прехвърлят активи на подставени лица, ще бъдат обвиняеми тези, които са нарушили закона", посочи Сарафов и обяви, че 9-те месеца досъдебно производство са оправдан срок за делото за източване на 206 млн. лева от КТБ.

"Това е огромен по мащабите си труд и резултатът ще дойде с внасянето на обвинителен акт, който, уверявам ви, няма да закъснее и ще е реален и в нормален за мащабите на това разследване срок", обяви магистратът.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов, че от следващата седмица в банката могат да влязат още синдици.

"Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има. Вероятно следващата седмица ще има трети синдик. Няма да пестим човешки ресурси да управляваме процеса на несъстоятелност", обяви намеренията си финансист N1.

Финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ. Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!