Шефът на Сметната палата поиска спецорган да проверява доходите на политиците

OFFNews 29 март 2015 в 16:54 5561 5

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Новият шеф на Сметната палата Цветан Цветков поиска създаване на специализиран орган, който да проверява разликите между декларираното и реалното имущество на политиците.

Трябва да се промени законодателството, за да се предостави възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото на политиците, коментира Цветков пред БНР.

Като свой приоритет Цветков посочи налагането на контрол върху управлението на публични средства от общини, министерства и агенции, както и контрол върху работата на регулаторите.

По думите му трябва да се направят одити на ведомствата, за да се разбере как те боравят с паричните средства, с които разполагат, как ги съхраняват, къде са вложени – дали само в една или в няколко банки, при какви условия са вложени и т.н.

Цветков подчерта, че не би се ангажирал с одит на КТБ, тъй като една такава проверка не е в правомощията на Сметната палата.

Новият шеф на Сметната палата обясни, че иска да завърши мандата си, за да може институцията да изпълни своите цели.

Честата смяна на ръководството се отразява както на работата на Сметната палата, така и на функционирането на публичните финанси като цяло, категоричен е той.

Цветков заяви, че един от заместниците му ще е Горица Грънчарова, а вторият му заместник ще бъде обявен в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови