Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Двама кандидати за шеф на Сметната палата

Номинацията на ПФ е била на ДПС преди това, твърди Георги Кадиев

Нели Чолашка 12 март 2015 в 14:29 3960 1

Две кандидатури за председател на Народното събрание са депозирани в деловодството на Народното събрание преди да изтече крайният срок за номинации.

ГЕРБ и Реформаторският блок са издигнали бившия зам.-председател на одитната институция Цветан Цветков.

Цветков беше зам.-председател на палатата до април миналата година, когато ръководството на институцията бе подменено с промени в Закона за Сметната палата, приети от предишния парламент.

Като зам.-председател той е отговарял за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението. 

Другата кандидатура е на Патриотичният фронт. Патриотите са номинирали сегашния член на палатата Горица Грънчарова Кожарева. В приложената към канидатурата биография пише, че тя е завършила счетоводство в Стопанската академия в Свищов, член е на одитната институция в продължение на два мандата, преди това е била главен експерт в НАП и зам.-главен счетоводител на Булгаргаз.

Георги Кадиев от БСП коментира в профила си във Facebook, че е странно, че ПФ застава зад кандидатурата на Горица Грънчарова, защото тя е била лансирана от ДПС.

Кадиев написа още:

"Доколкото разбирам, ГЕРБ и РБ са номинирали за шеф на Сметната палата Цветан Цветков. Патриотите номинирали Горица Грънчарова, което ми е странно, защото мисля, че в сегашната Сметна палата я лансира ДПС. Ние никого не сме номинирали, не сме и обсъждали, което е лошо. Според мен, трябваше да имаме наш кандидат.
Отсега казвам, да няма сръдни след това:
Ако това са кандидатите, с чиста съвест ще подкрепя Цветан Цветков. Един от най-добрите вътрешни одитори, които познавам. Отдавнашен служител на МФ, все във финансовия контрол и одит. Последните 5-6 години в Сметната палата, в момента финансов директор на БНТ. Човекът си разбира от работата, и то много. Сигурен съм, че няма да политизира палатата.
Разбира се, веднага скалъпиха псевдо- компромат и срещу него... Четох го, глупости. Добре, че не свали гарда. Когато си в политиката, трябва да носиш и на компромати.
Защото важна е целта: работещи институции. Всичко друго е просто отклоняване от целта".

Очаква се кандидатите за председател на Сметната палата да бъдат изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси следващата седмица.

Изслушването ще бъде публично и ще се излъчва в реално време на сайта на Народното събрание, решиха депутатите с приемането на процедурни правила за процедурата.

След това кандидатурите ще бъдат гласувани в пленарна зала. Новият шеф на Сметната палата ще бъде избран с половината от гласовете на присъстващите депутати.

До избора на ново ръководство на одитния орган се стигна, след като в края на януари депутатите приеха промени в закона за Сметната палата, с които върнаха модела на управление от времето на първия мандат на ГЕРБ.

Одитният орган вече ще се състои от петима членове – един председател, двама заместници и двама членове, които ще бъдат избирани от Народното събрание.

Председателят се избира от парламента, а заместниците му също от Народното събрание по негово предложение.

Един от членовете ще бъде избран от депутатите по предложение на Института на дипломираните експерт-счетоводители и един от Института на вътрешните одитори.

Заплатата на председателя ще е 90% от възнаграждението на председателя на парламента, а на заместниците му пък ще е 90 на сто от неговото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!