Единственият кандидат Цветан Цветков оглави Сметната палата

Ивайло Анев 26 март 2015 в 10:59 3924 5

Новият председател на Сметната палата Цветан Цветков

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Новият председател на Сметната палата Цветан Цветков

Единственият кандидат за председател на Сметната палата, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок, Цветан Цветков бе избран на поста от Народното събрание със 146 гласа "за", само един "против" и 21, на депутати от БСП, "въздържал се"

Цветков остана единственият кандидат, след като в последния момент преди гласуването в зала Патриотичният фронт оттегли кандидатурата на Горица Грънчарова. Решението бе взето, след като от ГЕРБ обещали на Патриотите Грънчарова да стане зам.-председател на Палатата.

"Аз със съвсем чиста съвест ще гласувам за тази кандидатура на Цветан Цветков. Той е изключителен професионалист", каза депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев.

Подкрепата на ДПС бе изразена от Йордан Цонев, който заяви, че в Движението са удовлетворени от хода на процедурата.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че подкрепата дори на опозицията показва, че Цветков е доказан професионалист.

Пред журналисти новият председател на палатата заяви, че се е съгласил да предложи Горица Грънчарова за свой заместник.

Той обясни избора си с желанието да се осигури широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция.

Цветков отказа да коментира дали по този начин си осигурява подкрепата на ДПС.

Цветков беше зам.-председател на Палатата до април миналата година, когато ръководството на институцията бе сменено след промени в Закона за Сметната палата. Като зам.-председател той отговаряше за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководеше дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови