Шефът на следствието: Зъл гений е поставил бомбата, не е открито второ взривно устройство

Израелски специалист е включен в разследването. Гешев е бил целта, защото никой друг важен човек не е минавал по това време

OFFNews 02 май 2023 в 11:18 3296 7

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов даде подробности за вчерашния инцидент с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, като обясни, че "зъл гений, а не добър човек" е поставил взривното устройството, както и че израелски специалист се е включил в разследването. 

Преди срещата, която служебният министър-председател Гълъб Донев свика в Министерския съвет с всички служби, Сарафов отрече информацията за открито второ взривно устройство по първоначалния маршрут, по който е трябвало да мине Гешев. 

Според директора на НСлС човекът, задействал бомбата, е избързал с "частици от секундата" и това е спасило возещите се в автомобила. "Мненията на всички експерти са, че металните сачми са поставени, за да убият пътуващите и че взривът е заложен като засада - на място, където автомобилът намалява скоростта", категоричен е Борислав Сарафов и отново повтори, че взривното вещество е било над 3 кг.

Стана ясно, че е готова експертизата за вида на бомбата - тя е самоделна, а не фабрична.

"Това отново говори за максимален професионализъм, извършителят умее да изготви взривното устройство, да го заложи с насоченост и да се взриви в подходящ момент от разстояние. Проверяваме всички версии", каза още той.

Сарафов определи като несериозно да се говори, че взривът е бил насочен към друг, "защото никой друг важен не се е движел по трасето".

Разследва се и дали има изтичане на информация. 

Макар самият Гешев да потвърди, че е бил със семейството си по време на инцидента, Сарафов отказа да потвърди думите му.

Директорът на НСлС обясни, че бомбата може да се задейства от голяма дистанция -през SIM карта, но някой е имал визуален контакт, защото взривът е станал в момент, когато колата на главния прокурор се е изравнила с устройството.

"В България отдавна не е имало атентат с взривно устройство. Дали в страната има хора, които биха могли да го направят, не знам. Проверява се дали са българи или чужденци. Очаквам държавата да взема всички мерки, защото е засегната държавността. Това е убийствен атентат, опит за убийство", категоричен е Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

02.05 2023 в 12:47

Тоя милиционер за какво го показват?

10298

6

AntiZ

02.05 2023 в 12:19

Тахиончо, милиционерче, тук сме такива! Марш при карбовски да се оплакваш! Неграмотник! Получи се тавтология. Неграмотен милиционер.

10298

5

AntiZ

02.05 2023 в 12:14

"Зъл гений". Ама определение! Гениалните не се занимават с мижитурки като вас. Затова са гениални. "Важен" човек?! Сякаш хилядите, които пътуват по този път не са важни?! Всички ли от милиционерския сте толкова задръстени и нагли?

3767

4

Име на профила

02.05 2023 в 12:13

тахион, посочи ми ЕДИН политик, който да е в затвора. Без Иванчева, един партиен политик.

Как пък през този преход изтекоха стотици милиарди лева, и никой не е виновен.

гешев е по-вреден за човечеството от малариен комар.

1000

3

tahion

02.05 2023 в 12:09

Май, в тоя форум е пълно с тролове платени от Нексо и Божков. Явно Гешев яко ги в нагазил.

1000

2

Марин Груев

02.05 2023 в 11:58

По-зъл от Гешев?

345

1

Джендо Джедев

02.05 2023 в 11:29

Ако беше гений, щеше да сложи и осколъчен материал в бомбата. Oh, wait, то точно това й е гениалното - че е гръмнала, а не е утрепала никого. Поне имайки предвид, че е инсценировка, де...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки