Шефът на ДАНС ще се яви пред комисията за Лукойл заради важен секретен доклад

OFFNews 19 юли 2022 в 17:20 2631 0

Снимка БГНЕС

Председателят на временната комисия за разследване на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" Андрей Михайлов (ИТН) препоръча на всички членове на  комисията да се запознаят със секретния доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" относно доставните цени и количества петрол в рафинерията.

"Настоятелно препоръчвам на всеки член на комисията да отиде в регистратурата на Народното събрание, да се запознае с доклад на ДАНС по темата "Лукойл Нефтохим" - цени, количества. Няма да казвам детайлите, но прочитайки този доклад, все пак ще се ориентирате какво се случва", заяви Михайлов.

По думите на депутата от ГЕРБ Александър Иванов в секретния доклад на ДАНС има интересни данни. Той не пожела да коментира детайли от документа, само отбеляза, че в него се посочват "интересни анализи по отношение на реализираната готова продукция". По този повод временната комисия реши да изслуша председателя на ДАНС на закрито заседание.

Кой е българският 50 Cent: НС създаде временна комисия за разследване на 'Лукойл' със скандал

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас", изпрати въпроси към институциите във връзка с работата на рафинерията.

Към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са изпратени въпроси, свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в сектора, както и за злоупотреби с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас", обяви Андрей Михалов. Поискано е в пълнота определение на КЗК, както и докладите от производствата на КЗК. Михайлов посочи, че изисква повече информация от тази, която в момента е достъпна. КЗК има данни за доставните цени в "Лукойл Нефтохим Бургас" и количествата суров петрол, които рафинерията получава, допълни той.

Изпратени са въпроси и до агенция "Митници". Наред с обичайните и достъпни материали, са поискани и докладите от извършените проверки на "Лукойл Нефтохим Бургас". Поискана е и информация за извършените ревизии. Изискана е информация по отношение на материалните отчетности на рафинерията - данни за свободното обръщение на суровини и материали, справка за осъществените износи, информация за бракуваните продукти, както и за броя на танкерите и обемите на суров петрол, който се преработва в рафинерията в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!