Кой е българският 50 Cent: НС създаде временна комисия за разследване на 'Лукойл' със скандал

Ружа Райчева 13 юли 2022 в 15:51 15580 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

След много грозни думи по време на дебатите депутатите създадоха временна комисия за разследване дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас", след като от ГЕРБ, които преди месец гласуваха "против", внезапно се присъединиха към искането на "Демократична България" за съставянето ѝ. 

От ГЕРБ искат да се създаде временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас". Идеята е тя да се състои от 14 народни представители на паритетен принцип от по двама от група, а срокът за работата ѝ да е един месец. Предвижда се депутатите в нея да проучат и причините за исканата от страната ни дерогация от ЕК за руския петрол. По-рано днес ГЕРБ внесоха в деловодството на НС проектопредложение за въвеждането на таван на цените на горивата от 2,70 лева.

Проектът за решение на ДБ е почти идентичен. В него се предвижда комисията да установи фактите и обстоятелствата за периода от 1 януари 2015 г. до 31 май 2022 г., включително използвани посредници, предприети от държавата действия в "Лукойл Нефтохим Бургас", разликата между покупна и борсова цена, както дейността и управлението на рафинерията.

В крайна сметка депутатите приеха предложението на ГЕРБ, като от 215 гласували народни представители "за" бяха 118, "против" - 80, а 17 депутати гласуваха "въздържал се".

Съставът на комисията е следният: ПП - Венко Сабрутев и Александър Ракшиев; ГЕРБ - Ирена Димова и Александър Иванов; ДПС - Петър Чобанов и Адлен Шевкед; БСП - Румен Гечев и Петър Кънев; ИТН - Андрей Михайлов (председател) и Златомира Мострова; ДБ - Ивайло Мирчев и Мартин Димитров; "Възраждане" - Искра Михайлова и Стоян Таслаков. 

Кандидатурата на Андрей Михайлов за председател беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ. Повечето депутати от ПП се въздържаха, другите бяха против, а цялата група на "Възраждане" също се въздържа. 

По време на дебатите в пленарната зала лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че министърът на финансите в оставка Асен Василев "изнуди ЕК, за да има дерогация".

"Неведнъж сме твърдели, че това ще бъде политическо лицемерие, защото за спиране на доставките на руски газ нямахте нищо против, а за спирането на доставките за руски петрол бяхте толкова притеснени, че поискахте дерогация от ЕК", каза тя и добави, че точно в тази връзка създаването на комисия е крайно наложително.

По думите ѝ за онези "митични танкери" с втечнен газ, за които не се знае дали са дошли от Америка, довчера началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова и самият Кирил Петков твъдяха, че газът ще се достави на 4 пъти по-ниска цена.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев заяви, че ГЕРБ са ги изпреварили с около 40 секунди при внасянето на искането на тази комисия. 

ДБ поиска държавата да поеме контрола над Лукойл Нефтохим

"Целта на тази комисия е как България да си доставя горива на много по-ниски цени, вместо търговци като "Литаско", които са собственици на "Лукойл", да печелят от разликите в отстъпките на руския сорт петрол Urals", каза Мирчев. 

Икономистът и депутат от ДБ Мартин Димитров напомни, че преди месец от ДБ предложиха да се създаде комисия за обследване на "Лукойл", но депутатите от ГЕРБ гласуваха "против". "Можеше тази комисия да е свършила работата, която има. От една страна колегите с притеснение искат тази комисия, но когато ние искахме това - вие гласувахте "против". На думи едно, на дела - друго!", обърна се той към ГЕРБ. 

Според Мартин Димитров по този начин от ГЕРБ целенасочено забавиха създаването на комисията за "Лукойл". 

ГЕРБ твърдят, че истината за високите цени на горивата се прикрива. Според бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ, откакто "Продължаваме промяната" управляват, цената на бензина необосновано е скочила с 1 лев. Добрев напомни, че от ГЕРБ са поискали шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъде изслушан в парламента, за да се разбере "къде отива този лев". 

Депутатът от ПП Настимир Ананиев обяви, че поведението на ГЕРБ му напомня на поговорката: "Крадецът вика дръжте крадеца" и призова ГЕРБ да "дадат тези доказателства на техния приятел Иван Гешев".

След думите му Десислава Атанасова обяви, че през 2016 г. Настимир Ананиев "се е влачил по корем", за да бъде избран за шеф на транспортната комисия в 43-ото Народно събрание. 

"2016 г. бях избран за председател на транспортната комисия като единствената възможност от "Реформаторски блок", след като Гроздан Караджов си подаде оставката. Ако от ГЕРБ се влачите по земята, за да станете шефове на комисии, е много жалко. Разбирам, че Барселона ви боли!", отвърна ѝ Настимир Ананиев. 

Кой е българският 50 Cent?

След изказване на председателя на СДС Румен Христов, в което той заяви, че именно те са "крайнодесните" в парламента, зам.-председателят на НС и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов му напомни за "един кадър", мигрирал от СДС в ДПС (бел. ред. - най-вероятно визира зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, който е бивш член на СДС).

Това предизвика лидерa на ДПС Мустафа Карадайъ да се включи в дискусията като заяви, че ДБ оправдават своята немощ с ДПС. 

"Пак с анти-ДПС кампания закрихте и автентичното СДС, с което в момента се опитвате да се оправдавате. Разбирам, че във вашата фантазия, г-н Атанасов, друго не съществува за вашите неволи. Ако имате нещо изцапано в гащите, не се чудете кой друг го е направил", каза Карадайъ.

Депутатът от ПП Венко Сабрутев заяви, че Народното събрание не може да влезе в ролята на одитор и че проблемът с високите цени на горивото трябва да се реши от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според него въпросът е защо КЗК работи с "широко затворени очи" и защо от ГЕРБ-СДС не информират КЗК да се задейства. 

Относно твърденията на Делян Добрев за необоснования скок в цената на горивото от един лев Сабрутев обяви, че явно бившият енергиен министър иска да се "класира като Делян Левчето - българският еквивалент на 50 cent". 

"Г-н Сабрутев, вие като децата, когато нямате аргументи - нападате лично. Вие обирате българските граждани с 3,5 милиарда на ден, откакто управлявате - това са фактите. (...) Не забравяйте, г-н Сабрутев, че Теменужка Петкова ви назначи като секретарка в НЕК", отговори Добрев на Сабрутев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

2

Zlatko

13.07 2022 в 17:51

Делян Добрев прави яка предизборна кампания. Сега масово гледащи, но не добре знаещи (а и неискащи да знаят) ще кажат: “ето, при ГЕРБ горивата ще паднат”.
Протестиращи при Сопот и Карлово вече твърдят, че горивата трябвало да са 2 лв., слушайки Добрев.

1810

1

Maxim

13.07 2022 в 16:34

Делянката е далеч от нивото на 50 cent, но защо като Матросов защитава с голи гърди тулупа. Явно доста се е облажил при предишното управление.
 
X

Да помогнем на украинските деца!