Сглобка по мед и масло: Разбраха се за Лукойл, парите за култура и детската болница

Ружа Райчева 13 декември 2023 в 13:01 3818 1

Бойко Борисов и Кирил Петков

Снимка Стопкадър Фейбуск

Бойко Борисов и Кирил Петков

Т.нар. "сглобка" между ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и подкрепящите ги ДПС се договориха по няколко ключови въпроса - за продажбата на "Лукойл", за увеличение на бюджета в сектор култура и за строежа на Детската болница.

Това съобщиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента. Борисов заяви, че за детската болница е било взето важно решение. "Сега с НПО ще работим, за да сме сигурни, че това е мястото и това е проектът и да го задействаме", каза той. 

Ще се финансира и протонен център за лъчелечение, който ще бъде изграден за 1-2 години, съобщи лидерът на ГЕРБ. 

Бойко Борисов каза, че лидерските срещи на ГЕРБ и ПП-ДБ са се превърнали в нормални работни срещи, тъй като се случват всеки ден. 

След като българските творци протестираха заради ниското финансиране в сектора, ГЕРБ, ПП-ДБ и финансовият министър Асен Василев са се срещнали и са се разбрали да увеличат бюджета за култура. 

"Това са допълнителни 68 млн. лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, културни институти. 15 млн. лв. за Фонд "Култура" и допълнително 5 млн. лв. за стипендии", каза Борисов. 

Кирил Петков допълни, че така ще се създаде възможност повече българи да се върнат обратно в страната, за да се обучават. 

ГЕРБ и ПП-ДБ са се договорили и да отпуснат допълнително 30 млн. лв. за борба с киберпрестъпленията. Идеята е да се изгради отделно звено за борба с киберпрестъпността. 

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски потвърди, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са се уточнили за бюджета. По думите му бюджетът в сектор култура е безпрецедентен. 

Пеевски обяви, че всичко по темата "Лукойл" било изяснено и че в управляващото мнозинство и вече нямало различия по темата. 

Вчера ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха проекторешение, с което на практика предложиха евентуалната продажба на нефтената рафинерия с Бургас да може да се случи само с 2/3 от гласовете на парламентарното мнозинство

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика