ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ искат да обвържат продажбата на Лукойл с парламента

Продажбата на обекти от национално значение за енергийната сигурност да се случва само с подкрепата на 2/3 от депутатите

Ружа Райчева 12 декември 2023 в 15:10 2502 1

Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Архив

Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Кирил Петков, Делян Пеевски, Бойко Борисов и Христо Иванов внесоха вчера проекторешение в деловодството на Народното събрание, с което на практика предлагат евентуалната продажба на "Лукойл Нефтохим Бургас" да се обвърже с парламента.

Лидерите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС предлагат продажбата или прехвърлянето на дялове или акции от капитала на търговско дружество, опериращо обекти на критична инфраструктура, свързана с производството на нефт, да може да се случва само с подкрепата на 2/3 от мнозинството в Народното събрание.

В проекторешението не е упомената конкретно нефтената рафинерия на "Лукойл" в Бургас, но е изрично записано, че става дума за "стратегически обекти от значение за националната сигурност в сектор енергетика" в България. 

"За да се гарантира националната сигурност, подобни разпоредителни сделки трябва да бъдат подкрепени с 2/3 мнозинство, така че да се осигури пълна прозрачност, както по отношение на собствеността, така и на капиталите на кандидат-купувачите", пишат вносителите в мотивите.

Вчера съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че решението е взето, за да има "пълна прозрачност" при евентуална продажба на бургаската рафинерия. По думите му така целият народ ще се запознае с потенциалния купувач, ако има такъв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!