Сергей Станишев: Испанските социалисти поведоха битка, мобилизираха хората и спечелиха

OFFNews 29 април 2019 в 13:54 2486 0

"Убедителна победа на социалистите в Испания! Следващият премиер ще се казва Педро Санчес!"

С тези думи президентът на ПЕС Сергей Станишев отбеляза победата на социалистите в Испания. И изтъкна, че испанската левица е заложила на "кампания за социални реформи и ангажираност, битка с неравенствата и поглед към бъдещето".

Ето какво още написа президентът на ПЕС в социалната мрежа:

"При рекордна избирателна активност (над 75%) социалистите спечелиха близо 30% от гласовете благодарение на емоционална кампания за социални реформи и ангажираност, битка с неравенствата и поглед към бъдещето. Броят на техните депутати се увеличава от 85 на 123 в 350-местния парламент.

Традиционната десница и център се сринаха от 22% до 16%, защото по време на кампанията се надпреварваха с традиционалистко и консервативно говорене. Заради властта Partido Popular (ЕНП) беше готова да вкара крайно-дясната партия Вокс в правителството.

С това поведение те само ги легитимираха и им отвориха път към най-значимия резултат за такава партия след края на диктатурата на Франко – над 10%. Урок за всички, до какво води следването на езика на омразата и играта със страховете на хората. Но социалистите поведоха битка, мобилизираха хората и спечелиха. Вдъхновение за всички социалисти в #Европа.

След успехите във Финландия и сега в Испания, очакваме победа на левите и в Дания. Така редиците на нашите премиери ще се увеличат от 7 на 9. А ляво мнозинство в Европейския парламент и ляво мнозинство в Европейския съвет могат да излъчат социалист за председател на Комисията през есента. В изборната нощ Педро Санчес каза, че на тези избори „бъдещето победи, а миналото загуби“. Вярвам, че точно това ще се случи и на европейските избори през май."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови