СДС с позиция срещу Пендаровски: Няма да допуснем РСМ да стъпва върху националния ни интерес и достойнство

OFFNews 18 април 2022 в 16:48 1608 0

Изявлението на президента на РСМ Стево Пендаровски, че Иван Михайлов е фашист, „доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим“, е поредната провокация от македонска страна срещу България.

Това се казва в позиция на СДС по повод думите на Пендаровски, ден след като премиерът Кирил Петков откри културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Президентът на Северна Македония реагира остро, като заяви, че културните центрове навсякъде в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури. "Но да се наименува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза", заяви Пендаровски. 

В позицията на СДС днес се казва: 

"Ванче Михайлов е една от най-ярките личности в новата ни история и в българското националноосвободително движение в Македония.
Оскверняването на името му, лично от президента на РСМ, показва ясно, че тази държава все още не е готова да бъде част от европейското семейство и неговите ценности. 

Тази провокация, наред с непристойното посрещане на българския премиер от жители на Битоля, са ясен знак, че никакви компромиси не бива да се правят с бъдещото членство на РСМ в ЕС.

Ако има тайни договорки на българското правителство за отпадане на ветото ни по този въпрос, това ще бъде едно от най-големите национални предателства в историята ни. Отпадането на ветото ни в тази ситуация ще означава, че сме изгубили достойнството си като народ, че не заслужаваме саможертвата на нашите герои, дали живота си за свободата и единството на България! 

СДС винаги е подкрепял интеграцията на Македония в свободния и демократичен свят, но не на всяка цена! Ние първи признахме, по времето на Филип Димитров и д-р Желю Желев, независимостта на тази държава, но няма да допуснем тя да стъпва върху националния ни интерес и достойнство!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови