Стево Пендаровски: България ни предлага доказан хитлерист за сближаване

В българската делегация в Битоля бяха двама отявлени противници на присъединяването на Северна Македония в ЕС, смята президентът

OFFNews 17 април 2022 в 18:10 9230 5

Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля, който премиерът Кирил Петков откри преди ден, вместо да затопли отношенията между България и Северна Македония, стана нов препъни камък в двустранните отношения.   

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира остро, като заяви, че културните центрове навсякъде в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури.

"Но да се наименува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза", заяви Пендаровски. 

"Без да оспорваме доброто намерение на премиера Кирил Петков, вчера в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето правителство в София, които бяха най-явните противници на пътя на Македония към Европа. С тяхното присъствие и изявления посланията за добросъседство и сътрудничество, отправени от българския министър-председател, бяха сведени до минимум", посочи Пендаровски.

Македонският президент припомни, че идеята за създаване на комисия от историци през 2017 г. е била да се намери компромис по отношение на исторически събития и личности, които трябва да се празнуват съвместно, както от македонския, така и от българския народ.

"За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит за представяне на доказан сътрудник на нацисткия режим на Хитлер като мост за сближаване между двете страни. Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ вярват, че характерът и работата на Ванче Михайлов могат да допринесат в тази посока", каза Стево Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

5

Moirae

18.04 2022 в 00:03

В кой век сме ???

2099

4

Mateevk

17.04 2022 в 21:37

Ами този доказан "фашист" Ванчо Михайлов завърши дългия си земен път в Рим. Да бяха го потърсили като нацистки престъпник. И Пендаровски явно си пада по етикетите, защото веднага облепи с тях и двама от българската делегация - отявлени противници на присъединяването на РСМ към ЕС. Виждаме сега в Украйна до какво води лепенето на етикети!

1067

3

Kan

17.04 2022 в 19:22

Киро е доста по-сложен от лигавите гандарки по форумите!

11024

1

Комита

17.04 2022 в 19:00

Минимум десетгодишен мораториум върху всякакви преговори със сръбско-руската агентура в измислената държава Северна Македония. После сами ще ни се молят да присъединим неислямизираната част, останала след разпадането ѝ в полза на „велика“ шиптерия...