Съветници от ДБ искат ново разследване на Боршош за управлението в НДК

OFFNews 14 юни 2021 в 10:32 1677 0

Общински съветници на „Демократична България“ в СОС настояват прокуратурата да се сезира и да разследват разходите в първата година на управление на НДК от Мирослав Боршош, когато резервът от 9 милиона лева се изпарява и дружеството излиза на загуба, съобщиха от ДБ.  

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев призовават Боршош да се оттегли като заместник-кмет на София по култура, образование, младежки дейности и спорт заради трайни бизнес обвързаности с Делян Пеевски. 

Съветниците припомнят, че преди няколко месеца Боршош беше оправдан по обвиненията за безстопанственост във връзка с ремонтите в НДК преди европредседателството настояват прокуратурата, АДФИ и икономическа полиция да разследват по-ранен период от управлението му.

Още с встъпването си като изпълнителен директор на НДК през 2014 г. той наследява 9 милиона лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Сред разходите обаче личат и 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош. Сред тях са 19 800 лв. за заведения и ресторанти в България и чужбина, 1500 лв. за куфар Bricks и мобилен телефон за 2500 лв. без да са одобрявани от Съвета на директорите, личи от документи, с които съветниците разполагат. 

„Смятаме, че има достатъчно факти и обстоятелства, заради които отговорните органи би следвало да се самосезират – прокуратурата, АДФИ, икономическа полиция. Редно е това дружество да бъде одитирано от Сметната палата и да се върне до годините на управление на г-н Боршош. Като политическа сила в следващия парламент ще настояваме да се предизвика такъв одит и ще следим дали институциите ще си свършат работата“, обяви Яна Тодоранова от групата на „Демократична България“.
Тримата общински съветници припомнят и сделките, които Боршош прави в миналото директно с Делян Пеевски или с фирми от неговото обкръжение. Като издател на вестник „Новинар“ и сайта „Всеки ден“, Боршош два пъти е продавал своя бизнес на медийната група на санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС. Отделно през годините е бил в редица съдружия с Мартин Радославов, издател на жълтия сайт blitz.bg и също смятан за част от медийното обкръжение на Пеевски, пишат от Демократична България.

„Неговият ресор обхваща най-горещата тема в София – тази с детските градини. Той е назначен в момент, в който Столична община планира бурно строителство на детски градини и иска да отнеме функциите на районните администрации. Човек с такъв морал в момента отговаря за културата, образованието и децата в София“, добави Тодоранова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови