САЩ постави Гешев в институционална невменяемост, заяви Христо Иванов

Прокуратурата и службите са обявен във фалит, смята съпредседателят на Демократична България

OFFNews 06 юни 2021 в 12:16 5944 3

Безпрецедентните санкции по закона "Магнитски" показват, че България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции - най-вече прокуратура и служби за сигурност - са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит. 

Това каза пред БНР лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

"Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов", коментира той и уточни, че персонално Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

По думите му големият въпрос е кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани. Според него санциите са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика.

Лидерът на "Да, България" призова Иван Гешев да си поде оставката.

Той посочи, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Христо Иванов подчерта, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти. "САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата", обясни Иванов. 

Той беше категоричен, че действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност.

Христо Иванов коментира и предстоящите на 11 юли парламентарни избори и посочи, че доверието в ДБ расте, като обясни това с разбирането на хората, че "без ДБ е невъзможно управлението на промяната". "Поставяме проблематиката и винаги даваме решения", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5054

1

blues

06.06 2021 в 12:54

Аз пък мисля, че невменяемите Божковчета ви поставиха на светло САЩ.