Сандов: Магистрала Струма ще бъде изведена от Кресненското дефиле

OFFNews 06 януари 2022 в 20:06 8274 0

Снимка Стопкадър Нова Нюз

Има положителен ОВОС за изкарване на магистрала "Струма" от Кресненското дефиле, преминаваща по склоновете на Пирин. Това е възможно, ще ограничи проблема със самото дефиле.

Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред Нова Нюз. 

Управлението на ГЕРБ прие един междинен вариант, който е и по-скъп, и не решава проблема. В него едната част на трасето остава в дефилето, което е проблем, а другата посока минава по склона. Всеки би се замислим и би си казал: "Няма ли да е по-скъпо, ако имаме магистрала, на която едната посока е в склона, а друга - долу, по дефилето?". Това със сигурност е по-скъпо и ощетяващо природата, обясни той.

Министърът допълни, че проектът се оскъпява с дълъг тунел, а с изкарването по склона не чак толкова.

"Проектът ще бъде блокиран, ако се упорства трасето да бъде изградено в дефилето. Трябва най-накрая да се завърши тази част от трасето, още повече, че е обвързана с финансиране за целия проект за магистралата. Има готовност веднага да се случат нещата", добави Борислав Сандов.

По думите му през следващата седмица ще бъдат отпуснати 47 млн. лева за опазване на околната среда.

"Ще бъдат подменени отоплителни инсталации в детски градини, училища и държавна администрация, заличаване на кални петна. Отделно има и 120 млн. по ОП "Околна среда" за подмяна на отоплителни уреди и зелено финансиране на общини. Отделно има над 400 млн. лв. по същата програма за следващия период. Целта ни е да стигнем до 800 000 домакинства с енергийна бедност с тези над половин милиард лева", каза още той. 

Относно проектозабраната за строителство на 100 метра от брега на морето министърът обясни, че това е добро решение, за да не бъдат унищожени последните кътчета от българското Черноморие: "Затова ще инициира разговор за мораториум върху строежите и промени в закона".

По думите му няма да пострадат инфраструктурни проекти, а само ще се създадат насоки как да бъдат реализирани. Могат да отпаднат необходимостите от ОВОС-и, когато цялата територия от Натура 2000 има план за управление. Tова ще намали обемът работата на експертите, които поставят оценки, а същевременно ще създаде повече яснота за бизнеса.

"За закриването на въглищните централи предполагам, че ще бъде спомената година. Но това е политическа дата, ако предприятията, разчитащи на въглища продължат да задлъжняват, ще плащаме много скъпо за това решение. Затова ще насърча създаването на повече от един сценарий", посочи министърът на околната среда и водите. 

Относно климатичните мерки Сандов заяви, че ще търси механизми за стимулиране на покупка на електроавтомобили втора употреба. "Така ще се създадат условия на по-ниска цена хората да преминат на електрически коли. Това е кръгова икономика", подчерта министърът.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна