Само ваксинирани ще могат да посещават ресторанти и концерти в Северна Македония

OFFNews Последна промяна на 08 август 2021 в 18:23 2469 0

Снимка Getty images

Зоран Заев

Въвеждането на рестриктивни мерки в Северна Македония от 16 август заради пандемията от коронавирус е важно за началото на учебната година от 1 септември и за успешното преброяване на населението и провеждане на местнте избори, заяви днес премиерът Зоран Заев, предаде Танюг.

След 15 август няма да бъде възможно да се организират тържества в закрити помещения, а ресторанти, концерти, културни събития ще могат да посещават само граждани, които имат сертификат, че са получили поне една доза от ваксина против коронавируса.

Заев призова гражданите да се ваксинират, защото това е единственият начин страната да се пребори с пандемията от COVID-19. Той каза, че полицейски час няма да се въвежда.

Правителството на Северна Македония прие решение за въвеждане на нови рестриктивни мерки с цел да се предотврати разпространението на новия Делта вариант на коронавируса и да се намали натискът върху болниците.

Заев изтъкна, че на заведенията за хранене са дадени 8 дни, за да се реорганизират, тъй като в момента е период на провеждане на сватбени тържества и други събития.

Вестник "Вечер" отбелязва, че новината за новите рестриктивни мерки е била посрещната с бурни реакции в социалните мрежи.

"Правителството забрани да влизат в обекти на 77,6 процента от общото население на Македония. Досега са ваксинирани 22,4 процента. Значи от 10 души на 8 е забранено да пазаруват, да празнуват, да ходят на семинари, обучения", написа във Фейсбук депутатът Миле Лефков от ВМРО-ДПМНЕ.

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски мерките на правителството са "псевдомерки, които не само че няма да защитят здравето на гражданите, но и допълнително ще доведат до разделение между хората".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови