Само 20 българи са мобилизирани в украинската армия

Симона Костадинова 16 февруари 2015 в 13:20 2086 8

Само 20 души от 200 000 българи, живеещи в Украйна, са мобилизирани в украинската армия.

Това каза украинският външен министър Павло Климкин на пресконференция след срещата с българския си колега Даниел Митов в София.

Климкин обясни, че информацията за непропорционалната мобилизация на българи идва от руски медии, които пускали подобни спекулации и за други малцинствени групи в Украйна.

"Ние отговаряме на спекулациите с реални данни. Такива спекулации има в руските медии", обясни украинският министър.

„Получих уверенията на министър Климкин, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата", потвърди българският външен министър Даниел Митов.

Украинският външен министър е поканил Митов на посещение в Одеса, за да се срещнат заедно с част от българите там и да се запознаят с проблемите им. Той обясни, че ще отправи същото предложение и на премиера Борисов по време на срещата си с него, която ще се състои по-късно днес.

Митов от своя страна обяви, че двамата с украинския си колега са се договорили на българите в Украйна да бъде изпратена хуманитарна помощ. Той обясни, че се надява огънят в Домбас да спре, но добави, че страната ни е "в готовност да приложи всички мерки, за да помогне на нашите сънародници, за да се запази сигурността и живота им".

Българският външен министър каза още, че засега облекчаването на режима за издаване на визи е достатъчна мярка в помощ на българите в Уркайна.

Според Климкин армията на Украйна спазва напълно режима за прекратяване на огъня, но сепаратистите - не.

"Получихме 112 обстрела с миномети, артилерийски огън. За съжаление нещата остават изключително напрегнати", обясни украинският министър.

Той обаче подчерта, че Украйна е напълно отдадена на спазването на договореностите от Минск, защото "това е единственият начин за решаване на конфликта".

"Искам да благодаря на България за подкрепата на суверенитета ни. Усещаме тази подкрепа", каза още Климкин.

"Днес погледнахме в бъдещето на ЕС и Украйна. България е готова да предложи своята подкрепа по пътя, който трябва да извърви Украйна. Всички гледаме с надежда към подписаното в Минск", каза от своя страна Митов.

След пресконференцията в Министерство на външните работи културният министър Вежди Рашидов върна на Климкин две икони, собственост на Украйна. Те били задържани на границата ни, които били незаконно изнесени от Украйна.

При предаването на двете икони украинският външен министър ги целуна. 

Днес украинският външен министър Павло Климкин ще се срещне и с премиера Бойко Борисов, и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!