Българите в Украйна нито подкрепят сепаратистите, нито ще напуснат страната

OFFNews 13 февруари 2015 в 19:16 8537 15

Антон Киссе и Даниел Митов; Снимка: http://www.mfa.bg

Спекулации са твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.

Това заяви председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе след среща днес с министъра на външните работи Даниел Митов в МВнР.

„Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми”, заяви Киссе, като подчерта, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията, посочи министър Митов.

Той увери своя гост, че тази позиция е отстоявана и ще бъде заявена отново на предстоящата му среща с украинския външен министър Павло Климкин.

Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници, заяви Даниел Митов. Той подчерта, че в приетите на извънредния Съвет „Външни работи” на 29 януари заключения по предложение на българската страна е включен текст, които призовава Украйна да съблюдава правата на малцинствата.

Въпросът за предоставянето на хуманитарна помощ бе тема на последвалия разговор на Антон Киссе със зам.-министъра на външните работи Катя Тодорова и Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. Целта на срещата бе да се определят начинът, формата и маршрутите за предоставяне на целева хуманитарна помощ за българската общност в най-засегнатите райони на Украйна чрез БЧК.

Първата доставка, включваща хранителни стоки, медикаменти, превързочни материали и др., ще бъде доставена в Донбас. Помощта ще бъде предоставена чрез Асоциацията на българите в Украйна, председателствана от Киссе, като за безопасното придвижване на конвоя на територията на Украйна и в районите, контролирани от сепаратистите, ще бъде потърсено съдействие от украинските власти и от Украинския червен кръст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!