Съгласия между ИТН и ДБ, а Тошко Йорданов не иска да го питат за ДПС

Йорданка Веселинова 23 юли 2021 в 17:13 11032 0

След консултациите между "Има такъв народ" и "Демократична България" от двете партии потвърдиха, че приоритетите по важните теми като съдебната реформа се припокриват. Разговори за имена и постове не са водени, а официалното решение дали правителството на ИТН ще получи подкрепата на ДБ ще бъде вземано, след като се представят имената в проектокабинета. 

Журналистическите въпроси за ДПС пък не се харесаха на Тошко Йорданов и той си тръгна по средата на изявлението, а на въпросите след срещата остана да отговаря само Христо Иванов.

Той обвини журналистите, че "спекулирали демонстративно" с темата ДПС. "Това няма да бъде коалиционно правителство. Ще бъде правителство на малцинството", допълни депутатът от ИТН. 

"За имена не сме говорили, но и това не беше целта на днешните разговори", заяви Христо Иванов. "Аз не съм коментирал това, че и ДПС са поканени на разговори. Това е право на мандатоносителя", заяви още Иванов.

"Ако случайно постигнем обща визия и има кабинет, можете да започнете да броите чегъртането на ГЕРБ отзад напред", заяви Йорданов.

Преди началото на преговорите Христо Иванов и Филип Станев (ИТН) се ръкуват, отдалечени на почтително разстояние и гледайки в различни посоки. В края - видно от изявленията - позициите на "Демократична България" и ИТН са сближени, а погледите може би са отправени в една и съща посока. Снимка: БТА/Асен Тонев

"За различията ще говорим на експертно ниво, но по важните теми приоритетите ни се припокриват", коментира съпредседателят на Демократична България. Като важни теми той изтъкна отстраняването на Гешев, смяна на състава на ВСС, премахване на спецсъдилищата и прокуратура, както и реформи в КПКОНПИ.

"Втори кръг преговори ще има, след като мине първият. Не сме се уговаряли. Очакваме да ни поканят и разговорите да продължат", заяви Иванов.

"Решението за подкрепа на кабинет на ИТН ще бъде взето, след като бъдат представени лицата в проектокабинета", допълни той.

"Най-смисленото и здравословно решение е да се излъчи кабинет, но без да се правят компромиси с това, което сме обещали на нашите избиратели", заяви Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови