Руският посланик: 3 март е популярен празник в Русия

OFFNews 01 март 2016 в 21:12 7979 18

3 март е много топъл и популярен празник в Русия. Събираме се в центъра на Москва пред паметника на героите на Плевен и се отслужва молебен, през този ден милиони руснаци прекланят глави пред десетките хиляди руски войни и български опълченци, извоювали свободата на братския си народ.

Това заяви пред БНТ руският посланик в България Юрий Исаков.

Братските чувства към българския народ няма как да се променят заради политическите перипетии, подчерта Исаков и допълни, че не е съгласен с това, че има дипломатическо напрежение между България и Русия.

Той подчерта, че в навечерието на празника винаги се вдига градусът на обществената полемика в медиите по тези исторически въпроси, като това е опит да се изопачи и принизи ролята на Русия в освободителната война. 

Тези полемики стигат и до екзотични твърдения от сорта, че не е имало турско иго. В този случай какво би си помислил вашият велик писател Иван Вазов, написал гениалния роман "Под игото". Русия не е придобила и един сантиметър територия и всички, които излизат с упреци, че тя е имала имперски замисли, трябва да имат предвид тази бележка. Голяма част от руските войници са дошли като доброволци, за тях това е била свещена война, подчерта руският посланик.

По повод проектите за транспортиране на руски газ до Балканите и Европа Юрий Исаков обясни, че на 24 февруари е било подписано споразумение по проекта "Посейдон" за газ, който ще тръгва от Русия, ще преминава през Черно море към трети страни и Гърция към Италия. 

Става дума за 12 млрд. куб. метра руски газ, допълни Исаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!