„Русия никога не е имала агресивни стремежи“

OFFNews 09 юни 2015 в 20:34 5222 21

Юрий Исаков

Русия никога не е имала агресивни стремежи. Тя винаги е била и ще бъде държава, която се опитва да решава проблемите по мирен начин. Това обяви пред БНТ руският посланик в София Юрий Исаков.

Нека погледнем къде се намират руските бази по света и къде тези на НАТО, това ще покаже кой води враждебна и кой мирна политика, коментира Исаков.

Той обяви, че приближаването на НАТО до руската граница предизвиква загриженост у Русия, но не и страх.

Русия иска единна, равна и неделима система за отбрана в Европа, а не както е в момента – една за НАТО, категоричен е руският посланик.

Исаков коментира и провалените проекти с Русия АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“.

Не ми харесва думата „провален“. „Южен поток“ беше спрян заради политическото ембарго от страна на ЕС срещу Русия. В резултат на това служебният премиер Георги Близнашки и правителството му прекратиха проекта в България. Трябва сериозно да помислим кой е спрял проекта и по чия вина, подчерта Исаков.

Посланикът обаче е категоричен, че политическият диалог между Русия и България не е спирал.

Москва е отворена за проект, подобен на „Южен поток“. Такива енергийни проекти са гъвкави, каза той и допълни, че руският президент Владимир Путин не е отрекъл възможността България да се включи към „Турски поток“.

Посланикът напомни, че България е била посетена от няколко делегации, в това число на руския външен министър Сергей Лавров, делегация от руската Дума. От своя страна, Русия са посетили вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на икономиката Божидар Лукарски и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Проучвания показват, че над половината българи определят себе си като русофили. Въздействието на историята върху нашите отношения е положително. Русия помни, че нашата азбука е дошла от България, заедно с православието и целия културен багаж, подчерта посланикът и припомни Руско-Турските войни и освободителната война, в която се е включила не само руската армия, но и много руски доброволци, които са воювали по заповед на сърцето си.

С пълно убеждение мога да кажа, че взаимното уважение и стремеж за опознаване съществува в генетичния код на двата народа до днес. "В любовта няма нищо невъзможно, важното е да има любов", цитира Исаков текста на руска песен.

По повод очакваното намаляване на броя на руските туристи у нас Исаков заяви, че за руснаците България остава една от основните туристически дестинации, а намаляването на туристите идва от санкциите срещу Русия и от промяната на курса на рублата, заради което почивката на българското Черноморие за руснаците вече е двойно по-скъпа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!