Русия ще ремонтира изтребителите ни до 2022 г.

OFFNews 14 март 2018 в 18:40 8276 2

България е избрала руската корпорация "МиГ" за ремонт и поддръжка на 15 съветски изтребителя МиГ-29, става ясно от решението за избор на изпълнител на обществената поръчка от 6 март.

Договорът е на стойност 81,3 млн. лева без ДДС. 

Предложението на "МиГ" е одобрено от специална комисия към Министерството на отбраната. 

Министерството планираше да сключи 4-годишен договор с корпорацията за ремонт на изтребителите. Това обаче не се случи заради обжалване на украинската компания "Укринмарш". 

След това Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на украинската компания. 

След подписването на споразумението за изпълнител ще започне сключване и на договорите за конкретните дейности, цените за които вече също са договорени. От документите става ясно, че ведомството е успяло да договори отстъпки от някои от първоначалните оферти на "МиГ". За един летателен час цената е намалена от 7250 евро на 6250 евро.

Военното министерство се върна към руската компания за ремонта на МиГ-овете след неуспешния опит тя да бъде заобиколена по времето на бившия военен министър Николай Ненчев. 

Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест двигателя, но се оказа, че тя няма достатъчен капацитет да поеме изцяло поддръжката на самолетите. 

В тази връзка срещу Ненчев беше повдигнато обвинение. Според прокуратурата в периода от май - септември 2015 г. Ненчев е скрил в каса в кабинета си действащ договор за ремонт на руските изтребители с фирмата производител - "РСК МИГ" и започнал преговори с Полша. В резултат била поставена в риск летателната годност на българските военновъздушни сили и безопасността на пилотите ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

15.03 2018 в 11:45

Стефан е прав!
Тази сделка намирисва!

23293

2

Стефан

15.03 2018 в 02:27

Странно решение. Можеше да избере ЕТ Пешо, Паничище. С регистрация на Кайманските острови. Или на крокодилските, аз често бъркам Пазарджик с Пенелопа Кукуруз, пардон за което. Така и не се изучих за лингвиз.
 
X

Подкастът на OFFNews