Регионалният зам.-министър: Очаквам споразумение между строителния бранш и държавата до края на седмицата

OFFNews 12 октомври 2021 в 18:37 1555 0

Снимка МРРБ

До края на седмицата позициите на строителния бранш и на държавата ще бъдат поставени на масата - очаквам споразумение. Имаме протегнати ръце от двете страни, въпросът е да стигнем до ръкостискане.

Това заяви зам.– министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков пред БНР след днешната среща между представители на браншовата камара „Пътища“ и ръководството на МРРБ.

По думите му браншът не трябва да отстъпи от исканията си да им бъдат изплатени 900 млн.лв за извършени от строителните фирми дейности.

Валентин Граматиков мисли, че е ключово да се намери механизъм за разплащането на тези пари. Той поясни, че в правовата държава единственият начин това да се случи по законен път е плащанията да бъдат решени през Народно събрание със Закона за държавния бюджет.

„Ние преговаряме за намиране на легалния начин за разплащане на 100-те млн лв, осигурени с актуализацията на бюджета за тази година, плюс още няколко милиона, които са от корекция на бюджета на АПИ“, каза още Граматиков.

Граматиков смята, че става дума за "трагедия в пътния бранш", защото до сега едно-единствено лице е взимало решения и е държало в подчинение тези, от които зависи неговото предложение. Според него логично възниква въпросът къде са били тези хора преди една година, когато са знаели какво им е възложено като дейности и какво трябва да изпълнят:

„Но е по - лесно така- парите да отиват там, където трябва и на пътния бранш му беше по-изгодно да стои в подчинено положение."

В момента текат работни разговори между регионалното министерство и министерствата на финансите и на икономиката за това да се намери свеж ресурс, който може да бъде вкаран в строителния бранш, ако няма действащ парламент до края на годината, стана ясно още думите на Валентин Граматиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови