Реформаторите внесоха предложение за промени в ГПК и НПК

OFFNews 15 април 2015 в 15:23 3526 2

Депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и Петър Славов внесоха предложения за промени между първо и второ четене в ГПК и НПК, които да предотвратят бъдещи дела срещу страната ни, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Намесата на прокуратурата в гражданския и търговския оборот е неправилно. То може да доведе до нови осъдителни решения срещу България, каквито има постановени по сходен казус преди 1997 г.", коментира Димитър Делчев.

Предложените от Реформаторите текстове предвиждат в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) да се запише, че не главният прокурор, а министърът на финансите да може да защитава интереса на държавата, намесвайки се в дела, които засягат страната или общините.

Там е записано още, че министърът на финансите може да образува дело, без да има пряк правен интерес от това, но може да бъде отстранен от прокуратурата, ако този, чийто интерес се защитава, пожелае сам да поеме делото.

В Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предлагат промени при използването на специални разузнавателни устройства срещу магистрати.

Освен главният прокурор токова право ще имат министърът на вътрешните работи и шефът на ДАНС, след разрешение от председателя на ВКС. Когато се отнася за съдии от ВКС, това ще става с разрешение от ВАС.

Според Делчев така се избягва парадокса СРС да може да бъде разрешено само от онзи, който ще бъде подслушван.

Преди ваканцията на депутатите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на Реформаторите за ГПК и НПК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!