Цветанов опроверга Данаил Кирилов за промените в ГПК

Нели Чолашка 08 април 2015 в 13:45 2923 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Цветан Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов опроверга председателят на правната комисия Данаил Кирилов, също от ГЕРБ, за промените в ГПК между първо и второ четене.

Цветанов обяви, че сделки ще може да разваля само финансовият министър.

Няколко часа преди зам.-председателят на ГЕРБ да се изкаже за промените в ГПК, Кирилов обяви, че ГЕРБ настоява главният прокурор и негови заместници да могат да спират сделки временно, ако те засягат държавния интерес, както беше предвидено първоначално.

Относно предложението на РБ правото да спира сделки да се даде на финансовия министър, Кирилов напомни, че и сега министърът на финансите има такова право. По думите му това е предвидено в ГПК.

"Ние вече заявихме, че разглеждаме възможността финансовият министър да е този, които да може да предприема такива действия, за да можем да успокоим обществото и тези, които имат притеснения, че се дават много правомощия на главния прокурор", коментира пък Цветанов.

Той добави, че финансовият министър подлежи на парламентарен контрол и това е допълнителна гаранция за стриктното спазване на правомощието.

В петък - 3 април, неочаквано в дневния ред на народното събрани бяха вкарана промените в ГПК и НПК на първо четене, които предвиждат главният прокурор да спира сделки.

Публична тайна беше, че поправката се вкарва спешно заради сделката с LIC33 за БТК, НУРТС, "Дунарит" и други компании, свързани с Цветан Василев и засягащи казуса "КТБ".

В крайна сметка бяха приети само измененията в ГПК, а председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов оттегли в последния момент промените в НПК.

Малко по-късно Кирилов обясни, че с промените в ГПК всъщност ще бъде вкаран текст в Закона за съдебната власт, с който на главния прокурор ще се разреши да спира временно сделки.

Беше съкратен и срокът за предложения между първо и второ четене с 3 дни с идеята законопроектът да бъде приет на второ четене тази седмица. ГЕРБ обаче даде заден.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не иска такава власт, а премиерът Бойко Борисов обяви, че с тези неща трябва да се занимава финансовия министър.

По думите на Кирилов промените няма да засегнат казуса "КТБ", защото са закъснели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!