Реформаторите виждат голям шанс за съставяне на правителство с ГЕРБ

OFFNews 16 декември 2016 в 11:36 2585 3

Снимка Нова тв

Сигналите, които дойдоха от изказването на премиера Бойко Борисов, дават по-голям шанс за съставяне на правителство. Това е безспорно

Това каза в парламента депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков по повод изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел, че има шанс за съставяне на правителство, ако се промени Изборният кодекс и се въведе 100% мажоритарен вот.

„За мен сигналите никога не са били на 100% от страна на ГЕРБ, напротив. От ръководни фактори там съм чувал за възможност и вариант да се състави правителство, макар че не беше голям шансът, опитахме. Определено в момента шансът нараства“, коментира Костадин Марков.

Вариант с изцяло мажоритарна система  той обаче не вижда - а може би става дума обаче за някакъв смесен вариант с повече или по-малко мажоритарни елементи,.

„Ако направим избори веднага и те са неуспешни, и произведат парламент, който не може да състави правителство и влезем в нов цикъл избори, тогава става страшно за страната. Ако отложим и променим изборното законодателство, ще приближим до толкова председателството, че тези които са в следващия парламент, няма да имат избор и ще трябва да направят правителство, защото ще е лудост веднъж на 14 години да можеш да председателстваш и да пропуснеш този шанс“, каза още Марков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови