"Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промени в Конституцията и антикорупционен закон"

OFFNews 06 декември 2015 в 12:20 4017 6

Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме.

Това заяви пред БНР вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева.

Тя съобщи, че в сряда е проведена среща с представителите на ЕК, които подготвят доклада по Механизма за сътрудничество и оценка.

По отношение на антикорупционния закон нямаше как да се похвалим с вече приет закон, сформирано бюро за противодействие на корупцията и работеща институция, защото това беше бламирано в парламента. Приети промени в Конституцията по отношение на съдебната власт също няма. Процесуалните закони за съдебната реформа се чакат, посочи тя.

По думите й не толкова е важно какво мисли Брюксел, а какъв имидж си създава България навън. Трябва да се докаже с действия достоверността на българската политическа класа, надеждността на нашата правосъдна система, които да кореспондират с ценностите на ЕС, категорична беше Кунева.

Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност, но също така съзнавам, че тя трябва да бъде реалистична, категорична беше Кунева.

Правя всичко възможно, за да помогна на Христо Иванов не само да осъществи реформата с Конституцията, но и да продължи стъпка по стъпка с останалите мерки, посочи Кунева и допълни, че не приема появилите се внушения, че между двамата има напрежение.

По думите й обаче прекаленото фокусиране върху личностите и внушението, че от едни човек може да зависи процес или реформа не е добра практика.

Аз бях против т.нар. Исторически компромис - имах по-големи амбиции за реформата в съдебната система, посочи Кунева. 

По думите й компромис не означава най-малкият общ знаменател на промените, а възможното за постигане веднага.

Кунева призова всеки от подписалите първоначалния проект за промени да застане зад подписа си и сега в пленарната зала.

Нека приемем в зала нещата, за които сме се разбрали и ако трябва в деня след това да започнем да търсим съгласие по нови по-съществени поправки, да вървим напред стъпка по стъпка, заяви тя.

Кунева беше категорична, че освен Конституцията, реформата трябва да продължи и с приемането на процесуалните закони, Закона за съдебната власт, за електронното правосъдие. Ако в момента търсим извинение да не гласуваме, защото промяната в Конституцията не е достатъчно радикална, просто не виждам какво ще правим следващите месеци. Не може да затънем в обвинения, вместо да вършим работа, заяви Кунева и допълни, че добавянето на нови елементи непрекъснато и взривяването на вече постигнато съгласие на практика е работа срещу реформата.

Тя подчерта още,че конституционните промени не са тържище, на което всеки да излага нова и нова стока.

Забавихме се непростимо с приемането на антикорупционното законодателство, корупцията е един от тежките политически и икономически проблеми в България, каза още Кунева.

Ако сега не се види политическа воля, не можем да очакваме положителна оценка от ЕК за усилията на държавата в борбата с корупцията по високите етажи, каза тя и добави, че това, което се случва в България, се знае във всички останали 27 страни членки и от техните инвеститори.

Кунева посочи, че новият текст на закона е готов, а материали по спорните теми са изпратени на всички парламентарни групи. Предлагат се два варианта за избор на шеф на бюрото - от парламента и от "ад хок" комисия с назначаване от президента, както и много гаранции за неподписаните сигнали, включително криптирана връзка и наказателна отговорност срещу изтичане на информация.

Кунева припомни, че настоява за свикване на коалиционния формат Съвет за развитие, където да бъде постигнато съгласие по закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови