Реформаторите притеснени за тайната на вота при избора на председател на ВКС

Ивайло Анев 28 януари 2015 в 13:55 2031 3

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Реформаторският блок изрази силно притеснение от начина, по който ще бъде избран нов председател на Върховния касационен съд.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Радан Кънев прочете декларация, в която пише, че трябва да се запази тайната на вота на членовете на Висшия съдебен съвет, което не е гарантирано с електронната система, с която това ще бъде направено.

"Действително, предложението за председател на Върховния касационен съд е правомощие на съдебната власт и на Висшия съдебен съвет и каквото и да било външно вмешателство е недопустимо", заяви Кънев

Според него също така е вярно, че всеки български гражданин има право да изисква този избор да се осъществи при спазване на чл. 131 от Конституцията и на разписаната там тайна на вота. "И е задължение именно на Висшия съдебен съвет да проведе такъв избор, с който да не допусне и най-малката сянка на съмнение за манипулация", категоричен беше реформаторът.

По думите му това е система, за която експерти публично са доказали, че разкрива начина на гласуване и дори позволява неколкократно гласуване за различни кандидати. "Сега същите хора, които ни убеждаваха, колко сигурна и "непробиваема" била компрометираната вече система за разпределение на делата, ни убеждават, че тайната на вота щяла да бъде гарантирана", допълни съпредседателят на групата на реформаторите.

И добави: "Само че междувременно цяла България, че и чуждестранните посланици разбраха, че разпределението на делата в някои съдилища е било всичко друго, но не и случайно и че има много гнило в едната и в другата работа. А на фона на съмненията за тежък политически натиск върху системата трябва да гарантираме честни избори."

Затова от Реформаторския блок очакват Висшият съдебен съвет да вземе предвид и техните опасения, и многократно изказваните забележки към него от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и да проведе избор на председател на ВКС по класическия, доказал се във времето избор - с урни и бюлетини и без зрънце съмнение в честността на вота.

Реформаторите призовават министъра на правосъдието Христо Иванов да приложи правомощията си и да предложи процедура, която включва познатият доказал се класически начин с урни и хартиени бюлетини. "В противен случай зад новия председател, който ще бъде - ако бъде, избран, ще стоят тежки съмнения относно процедурата по избирането му и ще бъде с критично ниско обществено доверие, което ще бъде в ущърб за системата и очакванията на всеки български гражданин", каза още Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!