Quantcast

Кънев: Докладът на ЕК е по-мек от очакваното

Ивайло Анев Последна промяна на 28 януари 2015 в 10:40 1482 6

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички.

Така съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев коментира годишния доклад на Европейската комисия за България.

Според него това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което е успяло да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието.

"Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия", категоричен беше лидерът на ДСБ.

„Направен е консенсус по системата за съдебна система. Успяхме да консолидираме мнозинство включително и да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС, да я подкрепят, въпреки своите заклинания против нея“, обясни Радан Кънев.

Според него това дава надежда, че същинска реформа може да получи. „Мониторингът не е система за промяна, той е важен и ценен за другите граждани на ЕС, за да знаят, какво се случва в България. Ние българите знаем, какво се случва в нашето правосъдие“, каза още той.

Кънев не пропусна да коментира и предстоящия утре избор на председател на Върховния касационен съд.

"Напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване", категоричен беше той. Той заяви, че от РБ категорично настояват да се използва стандартна форма на гласуване с хартиена бюлетина. 

От думите му стана ясно, че за да има тайно гласуване не може да се използва компрометираната електронна система, която дори докладът на ЕК пряко засяга.

Председателят на ДСБ добави, че е наложително да бъде избран главен съдебен инспектор. 

Мандатът на сегашния главен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година. През май миналата година тя подаде оставка.

Нов главен съдебен инспектор обаче така и не бе избран нито от 41-то, нито от 42-то Народно събрание.

Причината беше, че не можеше да се събере нужното мнозинство, което по закон е квалифицирано или 161 депутати.

Последните кандидати за главен съдебен инспектор, издигнати в мандата на миналия парламент, бяха Вера Чочкова и Теодора Точкова.

До избора им така и не се стигна обаче, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка, а парламентът се разпусна.

"Трябва да направим всичко възможно в най-кратки срокове да изберем нов главен съдебен инспектор", категоричен беше Кънев.

По думите му България трябва да има широка координирана и твърда антикорупционна политика, която да доведе до промяна в краткосрочен план.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 13:10

Стратегията за съдебна реформа е добро начало, но тъй или иначе тя декларира само намерения. Както е известно, и пътят към Ада е застлан с добри намерения. Затова "по делата ви ще ви познаем" и оценяваме ! Така че, дерзайте коалиционни партньори! Оползотворете колкото е възможно по-бързо сегашната политическа конюнктура !

28.01 2015 в 12:58

А, браво имало действия по следенето на източеното от КТБ, просто медиите не информират. Ами добре, продължавайте!

28.01 2015 в 12:49

Какво стана с КТБ разследва ли я за източените 4 милиарда чуждестранна фирма както обещахте или с Тиквата вече сте на едно мнение? Нали разбирате, че всяка седмица се ползва за замитане на следи, а дори делото се замота.. Кънев не работите както трябва - има действия, но по важните теми като КТБ има затишие и празни приказки по медиите! ЕС подкрепя всички действия против корупцията - нямате място за оправдания!

28.01 2015 в 12:17

Радане, остави доклада, помниш ли как се заканваше преди изборите за радикални и безкомпромисни реформи в правосъдната система? Как е, вървят ли нещата? Щото се заканваше, че ако не се започнат реформи ще оттеглиш подкрепата за тия дето пречат. Щом си още горе, значи реформата върви със страшна сила. А дано. Майната му на доклада, щом реформата напредва.Ама дали?

28.01 2015 в 12:15

мек е само в мечтите ни.

Но пък ми е странно. Защо не поставят Гърция под мониторинг. Нима няма основание. Ти да окрадеш милиони субсидии от Европа, да изпаднеш в криза, да вземеш милиарди от джоба на европейския данакоплатец и сега да искаш да ти се опростят? И за теб нищо. Сигурна съм, че там корупцията е по яка и от нашата. По префинена, по скрита, по дълговечна. Ще имат ли у нас десните смелостта и прямотата да поставят този въпрос в ЕС. Не с цел да отклонят внимането от нашите безпорни сериозни проблеми, а в името на справедливостта. Ще има ли правителството смелостта да го поиска или да попита за двойния стандарт. Това не е национализъм, не е антевропейско, а честно отношение към всички. И АЗ СЪМ СИГУРНА ЧЕ ОБЩЕСТВОТО У НАС, В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ, ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ.

28.01 2015 в 11:10

Парламентарно мнозинство от политици излъгали избирателите си но за сметка на тава-настанили се на софрата до мутрите.