Кънев: Докладът на ЕК е по-мек от очакваното

Ивайло Анев 28 януари 2015 в 10:40 2219 6

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички.

Така съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев коментира годишния доклад на Европейската комисия за България.

Според него това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което е успяло да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието.

"Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия", категоричен беше лидерът на ДСБ.

„Направен е консенсус по системата за съдебна система. Успяхме да консолидираме мнозинство включително и да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС, да я подкрепят, въпреки своите заклинания против нея“, обясни Радан Кънев.

Според него това дава надежда, че същинска реформа може да получи. „Мониторингът не е система за промяна, той е важен и ценен за другите граждани на ЕС, за да знаят, какво се случва в България. Ние българите знаем, какво се случва в нашето правосъдие“, каза още той.

Кънев не пропусна да коментира и предстоящия утре избор на председател на Върховния касационен съд.

"Напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване", категоричен беше той. Той заяви, че от РБ категорично настояват да се използва стандартна форма на гласуване с хартиена бюлетина. 

От думите му стана ясно, че за да има тайно гласуване не може да се използва компрометираната електронна система, която дори докладът на ЕК пряко засяга.

Председателят на ДСБ добави, че е наложително да бъде избран главен съдебен инспектор. 

Мандатът на сегашния главен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година. През май миналата година тя подаде оставка.

Нов главен съдебен инспектор обаче така и не бе избран нито от 41-то, нито от 42-то Народно събрание.

Причината беше, че не можеше да се събере нужното мнозинство, което по закон е квалифицирано или 161 депутати.

Последните кандидати за главен съдебен инспектор, издигнати в мандата на миналия парламент, бяха Вера Чочкова и Теодора Точкова.

До избора им така и не се стигна обаче, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка, а парламентът се разпусна.

"Трябва да направим всичко възможно в най-кратки срокове да изберем нов главен съдебен инспектор", категоричен беше Кънев.

По думите му България трябва да има широка координирана и твърда антикорупционна политика, която да доведе до промяна в краткосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!