Реформаторите искат догодина държавният дефицит да бъде поставен под контрол

Ивайло Анев 18 ноември 2014 в 16:15 1817 0

Ключовият въпрос за РБ е догодина държавният дефицит да бъде поставен под контрол, тоест свръхдефицитът от тази година да бъде инцидент и процедурата, което вероятно ще започне ЕК, да бъде преустановена на база на това, че догодина дефицитът в бюджета ще бъде под 3%.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

По думите му, условието е било възприето от финансовия министър Владислав Горанов и това дава основание на РБ да подкрепят предлаганата актуализация на бюджета заедно с настояването да не се увеличава данъчната тежест през 2015г., за да има условия за растеж на икономиката.

Според Димитров двете сфери, от които най-много текат пари, са здравеопазването и вътрешните работи и там са необходими мерки.

„Ако не овладеем тези две сфери, трудно догодина няма да срещнем същите проблеми, които решаваме в момента”, заяви той и призова ръководството на МВР да поеме ангажимент по примера на МЗ за реформи, които да представи пред парламента.

„Има и друг въпрос – пример за антиреформа, извършена от кабинета „Орешарски” и подкрепящите го партии, която трябва да бъде възстановена, а именно да бъде спряна и обърната обратно – контролът за акцизните стоки”, заяви Димитров.

По думите му, ако едно правителство иска да облекчи бизнеса, е нормално да го направи за малкия и среден бизнес, а кабинетът „Орешарски” е намалил контрола по отношение на акцизните стоки:

„Бяха монтирани контролни уреди за петролните продукти, разходът беше направен, въпросните големи предприятия и монополисти вече направиха тези разходи и в един момент от ДПС и БСП казаха, че това била голяма административна тежест за въпросните монополисти и отмениха този контрол"

Мартин Димитров заяви още, че от Реформаторския блок препоръчват да се възстанови контролът върху акцизите, защото ако не се направи, няма как да има приходи в бюджета и догодина пак ще се установят 300 млн.лв. по-малко приходи.

Председателят на ПГ на БСП-Лява България Михаил Миков заяви, че БСП подкрепят от утре да се монтират уредите и призоваха коалиционните партньори да вземат решение за това. Въпросът е на подзаконов акт, който трябва да се вземе от коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови