Реформатори искат отчетност на Фонда за гарантиране на влоговете пред обществото

OFFNews 16 май 2016 в 15:05 2448 1

Да се задължават представителите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да предоставят на обществото данни по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесени днес от депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Мотив за предложението е категоричният отказ на представителите на ФГВБ да дават информация за развитието на казуса „КТБ“, когато тя е поискана от представители на гражданското общество.

„Сегашният управителен съвет на фонда застъпва тезата, че „фондът не представлява държавен орган“ и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация, в това число и на народните представители", пише в мотивите на Димитров и Славов.

Според тях е неприемливо, че в момента липсва механизъм, по който Министерски съвет, БНБ или обществото да може да задължава управителния съвет на фонда за предоставяне на информация за работата им.

Димитров и Славов изразяват още притеснение от факта, че ФГВБ все още дължи близо 2 милиарда лева на държавния бюджет, с които не разполагаше, за да изплати гарантираните влогове в КТБ. "Въпреки значителното задължение към държавата, данъкоплатците нямат ресурс, с който да изискат от фонда информация за предприетите от тях мерки и гаранциите, че до подобна ситуация няма да се повтори", се посочва в мотивите.

До законопроекта на Мартин Димитров и Петър Славов се стигна, след като в края на 2015 г. управителният съвет на ФГВБ отказа информация на двамата депутати за доклада от международното разследване за КТБ. В последствие стана ясно, че данни от доклада не са предоставени и на Висшия съдебен съвет. Реформаторите попитаха министъра на правосъдието на какво се дължи това, но от нейна страна стана научиха, че Министерство на правосъдието също няма контрол над синдиците като представители на фонда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!