Разширяват покритието на "Гражданска отговорност", застраховката поскъпва

Симона Костадинова 07 октомври 2015 в 13:58 3598 2

Депутатите приеха да се разшири покритието на застраховката "Гражданска отговорност". Още преди месеци застрахователите предупредиха, че това ще доведе до поскъпването им.

Текстовете бяха приети днес на първо четене.

Това е изцяло нов проект на Кодекса за застраховане, свързан с въвеждането на директиви на Европейския съюз в българското законодателство. След приемането му на второ четене, законът ще влезе в сила от началото на 2016 г.

С промените се предвижда компаниите да покриват щети по полиците "Гражданска отговорност" на шофьорите в размер до 10 млн. лв. без значение колко хора са пострадали при катастрофа.

В момента те изплащат до 10 млн. лв. , само ако има няколко пострадали, а при един сумата е до 2 млн. лв.

Застрахователните компании ще плащат обезщетение по полиците "Гражданска отговорност" за повече рискове - такива, при които шофьорът не е виновен, но пострадалите трябва да получат обезщетение. Така ако катастрофата е станала заради повреда на автомобила на пострадалите ще се изплаща обезщетение.

Именно това стана повод застрахователите да предупредят, че промените ще наложат поскъпване на гражданската отговорност.

Малко по-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че разширяването на покритието не би трябвало да повиши цената на полицата, но дори да има такова, то пазарът ще го регулира през следващите няколко месеца.

Въвежда се и нов режим за определяне на капиталовите изисквания на застрахователя и презастрахователя, който ще определя резервите, границата на платежоспособността, финансовата стабилност на застрахователните и презастрахователните компании. Той ще се изчислява по такъв начин, че да гарантира свеждането на риска от неплатежоспособност до 0.5% в рамките на една година.

"Това ще създаде гаранция за интересите на ползвателите на застрахователни услуги и за финансовата стабилност на пазара. Наред с това ще се насърчи ефективното и разумно управление на застрахователите и презастрахователите", пише в мотивите на кодекса.

Новият кодекс позволява сключването на всякакви застраховки през интернет с изключение на гражданската отговорност, за която има изрична забрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews