Разседваният депутат от ГЕРБ бил щастлив, че си дава имунитета

Последна промяна на 08 ноември 2018 в 11:52 1055 0

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев, който е разследван за неплащане на данъци, обяви, че сам ще си даде имунитета. 

Днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Кърчев и още петима депутати - на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля". 

Кърчев отрече да има неплатени данъци, но въпреки това веднага ще подаде писмено съгласие имунитета му да бъде свален. "Никога не съм се крил зад този имунитет, щастлив съм, че ще го дам. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина", каза Кърчев. 

По думите му кампанията срещу него се водела от местни структури на БСП в Казанлък. 

През март от БСП обвиниха Кърчев, че е укрил данъци за стотици хиляди левове. Тогава социалистите го обвиниха, че е прехвърлил фирмата си на малоимотно лице.

В България депутатите имат имунитет - не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване. За извършено престъпление от общ характер могат да бъдат обвинявани, но след сваляне на имунитета им. За да започне процедурата, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание.

След това депутатът може да даде писмено съгласие имунитетът му да бъде свален. Ако това не стане, Народното събрание трябва да реши дали да даде разрешение. Народните представители могат да се произнесат за снемането на имунитета не по-рано от 5 дни след постъпване на искането.

Анкета

Справедлива ли е присъдата на Десислава Иванчева?

Да
Трябваше да е по-лека.
Не
Не мога да преценя.
резултати
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !