Разпускане грози Възраждане, а лидера - затвор заради клипа с масов разстрел

Сезираха главния прокурор и ЦИК срещу клипа на движението

Александра Маркарян 23 май 2019 в 15:36 22424 1

Снимка Александра Маркарян

Таня Цанева, говорител на Централната избирателна комисия

Сигнали срещу клипа на движение "Възраждане" със сцени на разстрел са подадени до главния прокурор и Централната избирателна комисия.

Жалбата в ЦИК е подадена днес и тепърва ще се обсъжда на заседание в комисията, уточни говорителката на ЦИК Таня Цанева в отговор на журналистически въпрос на брифинг днес.

"Аз също споделям мнението, че тази сцена на насилие е против добрите нрави", добави тя.

Сигналът до главния прокурор е от Асоциацията на европейските журналисти. Оттам призовават главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс, пишат от Асоциацията до медиите.

Видео клип, публикуван в сряда от политическата сила, пресъздава масов разстрел.

В същото време, Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели”, припомнят от АЕЖ.

"Разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи, а по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт", коментират те.

Законът за политическите партии предвижда по искане на прокуратурата Софийският градски съд да има правото да разпусне партия, която нарушава Конституцията или чиято дейност системно нарушава закона. "Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения", пишат от АЕЖ.

Прокуратурата следва да провери дали лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от Наказателния кодекс, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения - допълват от АЕЖ.

Оттам са категорични, че "българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха".

Очакваме незабавни действия от прокуратурата срещу партия “Възраждане” и нейния лидер Костадин Костадинов, завършват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

25.05 2019 в 02:00

Не разбрах. Нали това е предизборно филмче на законно избраният президент на украйна, която е цэ Эуропа, и без два дни член на нато и ес? И на която нато и ес се радват.
Двойни стандарти?