Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Рашков: 6 пъти се е повишил мигрантският натиск тази година

"Преградното ни съоръжение с Турция на някои места изобщо не е поддържано", каза министърът.

Ружа Райчева 27 август 2021 в 12:39 2525 1

Снимка БТА/Христо Касабов

Шесткратно се е повишил мигрантският натиск през тази година. За месец август се отчита увеличение от 17%, сравнено с юли. Най-много нелегални мигранти са засечени на границата ни с Турция, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол в Народното събрание. 

Според него картината в Афганистан се изменя ежедневно и процесите, които се развиват там, се отразяват пряко на миграционния натиск у нас. 

"Ние инспектирахме преди няколко дни преградното ни съоръжение с Турция и можем да заключим, че на някои места през последните години то изобщо не е поддържано", заяви Бойко Рашков. 

По думите му има немалко срутища, а на места съоръжението е паднало. 

"Очевидно по разни причини няма реализирана поддръжка на оградното съоръжение и въпреки всичко, то се оказа сериозно препятствие за нелегалните мигранти", смята той. 

Бойко Рашков обяви, че във връзка с увеличаващия се капацитет на съществуващите центрове за мигранти към 23 август тази година в тях са настанени 953 лица при общ капацитет 1260.

"На 16 август тази година е отворен и ремонтиран център в Елхово – така капацитетът за настаняване се увеличава с 200 места. При нужда е възможно да се увеличи капацитетът с отварянето на още центрове в Любимец и Елхово. Засега не предвиждаме да отваряме още миграционни центрове", добави Рашков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

27.08 2021 в 14:08

Изпратихме ли дипломатическа нота до САЩ? Защото за така наречения "мигрантски натиск" към Европа са виновни на 99% именно САЩ и НАТО, под чиято егида васалитета търчи да насажда демокрация по какви ли не дупки. Афганистан вече 20 години стабилно изпраща мигранти и наркотици, създаденият от намесата на САЩ и ЮК в Ирак ИДИЛ "изстреля" 7-8млн преселника от Близкия изток, золумите на САЩ, ЮК, Франция и Италия в Либия ни докараха на крака цяла черна Африка, простотиите в Косово направиха Балканите основен път за трафика на наркотици...списъкът е дълъг!
 
X

Подкастът на OFFNews