Радев влезе в тона на БСП и Възраждане - попита ПП-ДБ защо разговарят с ГЕРБ

Йорданка Веселинова 20 април 2023 в 17:40 15549 4

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Президентът прие представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Президентът Румен Радев реши влезе в тона на БСП и "Възраждане" по време на консултациите с втората по големина парламентарна група. Първият въпрос, който зададе на ПП-ДБ, бе защо разговарят с ГЕРБ-СДС.

На срещата на "Дондуков 2", на която присъстваха Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Калина Константинова, Христо Иванов и Владислав Панев и Надежда Йорданова, президентът заговори за рисковете от политическите компромиси:

"Второто място е изпитание за Вашите политически принципи. Важно е българското общество да знае докъде ще стигнат компромисите, които ще правите."

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му отговори, че коалицията няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, както и че няма да се правят компромиси с това решение на партийните органи.

"Това, което обещаваме преди изборите, е това, което ще вършим след изборите", отговори му Кирил Петков. Според него ПП-ДБ променя политическите стандарти.

След това Румен Радев разкритикува ген. Атанас Атанасов, който по-рано днес обвини президента, че забързва процедурата по излъчване на кабинет, защото цели нови предсрочни избори през лятото. (Първо Радев изненадващо свика НС в предпразничната седмица, а след това - в деня, в който НС си избра председател и заработи - обяви начало на процедурата за съставяне на правителство - б.а.) Президентът попита представителите на коалицията колко време им е необходимо, за да излъчат кабинет.

На тези му думи отговори Асен Василев, който цитира Конституцията, в която е записано, че смисълът на консултациите е даване на време за излъчване на редовно управление. Той добави, че ако първият мандат на ГЕРБ се провали, то ПП-ДБ ще поиска нов кръг консултации, по време на които ще декларират колко време ще им е нужно, за да излъчат кабинет с втория мандат. 

Василев не пропусна да упрекне служебния кабинет, назначен от Румен Радев, че сред всички внесени законопроекти от МС липсва проектобюджетът. Владислав Панев също призова максимално бързо да бъде внесен бюджет, тъй като, ако животът на 49-ото НС се окаже кратък, то държавата може да бъде оставена без такъв поне до есента.

Президентът декларира, че този път бюджет ще бъде внесен и похвали назначените от него министри, че са разработили законопроектите по ПВУ. След това той упрекна новата коалиция, че в предходния парламент в НС са "разпитвани министри", вместо да се приемат важните закони.

"Да, трябва да има време, но трябват и коректни и отговорни партньори", заключи Радев и в крайна сметка отново не даде ясен отговор дали ще забави връчването на мандатите.

Радев разкритикува и прекрояването на Изборния кодекс, на който наложи вето, но то бе преодоляно. Любопитното е, че темата не бе повдигната по време на предходната му среща с ГЕРБ, тъй като именно ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН (т.нар. "хартиена коалиция") прекрои изборните правила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

4

IvoIvo

21.04 2023 в 11:16

Не е нелогичен въпросът...

4738

3

Того

20.04 2023 в 22:08

Този президент е срам за България. Как "великите" българи можаха да изберат това недоразумение за глава на Републиката?

345

2

Джендо Джедев

20.04 2023 в 21:14

Тоя докато разправяше, че трябвало да се състави правителство, сега запя друга песен и взе да гълчи ПП-ДБ що разговаряли с ГЕРБ... Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли! И тоя клоун е 2 мандата президент... :D

-1655

1

ob1

20.04 2023 в 20:30

Като е ватник задава същите въпроси като другите ватници.
Въпросът е само дали е платен или (както твърди другарката мутрафонова) е полезен идиот.