Радев сезира КС за избора на Атанасова и Белазелков, поиска клетвата им да се отложи

OFFNews 23 януари 2024 в 13:58 2230 11

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Президентът Румен Радев

Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му, съобщиха от президентството.

В мотивите си президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

''Правосъдие за всеки'' организира протест срещу избора Атанасова и Белазелков

Днес с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков.

Адвокатски колегии от цялата страна се обявиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

В петък "некоалицията" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години. По-малко от 24 часа преди гласуването конституционната комисия изслуша кандидатите, като сътрудниците на комисията били пришпорени да изготвят доклада и стенографския протокол скоростно. Още в пленарна зала БСП обяви, че ще сезира КС за избора на нови членове на КС, като вчера Корнелия Нинова поиска от Радев да бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

11

Джендо Джедев

23.01 2024 в 16:42

"Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата."

Само дето решението на КС е обнародвано след решението на Парламента. Някой да го обясни това не неследящите играта братчеди като Комси. :D

345

10

Джендо Джедев

23.01 2024 в 16:40

Комси,

Много затрогващо си се метнал на амбразурата! Ама си на губещата страна. Не следиш играта, братчед! ;)

2550

9

alfakentavur

23.01 2024 в 16:15

Все ми е едно кой го е казал. Кажеш ли го и ти, става мега смешно.

Хахахахахахахахахахаха!!!!!

2550

7

alfakentavur

23.01 2024 в 16:08

"Много добре знаят, че ако съборят Радев, ония прави партия и на другия ден става първа политическа сила"

Хахахахахахахахахаа!!! Хахахахахахаха!!!!! Хахааххахахахахахахахааха!!!!!!! Хахахахаха!!! Хахаха! Хаха! Ха!

Хахахахахахахаха!!!!!

788

5

jorj

23.01 2024 в 14:52

Песа на путьо най-накрая трябва да изяде голямата гьостерица, и се чудя това квалифицирано мнозинство какво чака!?

2099

3

Mateevk

23.01 2024 в 14:41

Добре - това не е промяната, която очаквахме, но да видим какво ни чака, ако изберем алтернатива в лицето на Копейкин, ИТН и БСП:
1. Залепяме обратно МОЧА и продължаваме да учим по изцяло руската версия на нашата история, като за нищо на света не допускаме в читанките да влезе примерно "На руските воини" на Вазов. За истинска реформа в образованието обявяваме смяната на цветовете на франелката на детето на заглавната страница на "Аз съм българче" с тези на руското знаме.
2. Връщаме обратно всички изгонени досега руски дипломати и коленопреклонно поднасяме нашите най-искрени извинения на Митрофанова
3. Седим в ЕС и НАТО, докато реши Путин, рушейки ги отвътре с любезното съдействие на Орбан и Фицо
4. Правим всичко по силите си за отлагане на еврото за неопределено бъдеще
5. Правим се, че помагаме на Украйна, тоест нищо не правим и не даваме, но врещим за мирно решение, тоест капитулация на Украйна и стискаме палци да не сме следващите, но и да сме, ние вече се ушили белия байрак...

2099

2

Mateevk

23.01 2024 в 14:28

Всички критики се приемат с благодарност! Дайте сега алтернатива!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика